KrF med ultimatum til Høyre - nei til søndagsåpent

SKIEN (NRK): – Dette er så viktig for oss at vi krever en garanti om nei til søndagsåpne butikker, om det så skal koste oss politiske posisjoner, sier Hans Edvard Askjer i Kristelig Folkeparti.

Søndagsåpent
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Valglogo

Søndagsåpne butikker er en viktig sak for den blå/blå regjeringen. I mars ble forslaget til lovendring sendt ut på høring. Mange av svarene gikk i negativ retning.

Nå er det likevel signaler som tyder på at det kan bli en lovendring. Den vil i så fall åpne for at kommunene selv kan bestemme dette.

Les også:

Det har fått Kristelig Folkeparti i Skien, Porsgrunn og Bamble til å ta et lokalt initiativ. En for alle og alle for en er tydeligvis mottoet. Hans Edvard Askjer fra Skien uttrykker det slik.

– Det er rett og slett et ultimatum hvor vi sier at de som skal samarbeide med oss etter valget om en flertallskoalisjon, må legge forslaget med søndagsåpne butikker i skuffen.

Ofrer politisk makt

Det er ikke første gang politikere fra KrF tar et slikt standpunkt, men det er første gang tre lokallag går sammen om et slikt krav. Det er ganske naturlig når man ser på kartet. Skien, Porsgrunn og Bamble ligger på rekke og rad. Det samme gjør kjøpesentrene i de tre kommunene.

Mange kunder på Herkules

Herkules kjøpesenter i Skien samler mange som vil handle. KrF er redd fritiden vil bli truet dersom butikkene får holde åpent 7 dager i uken.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

Det betyr at dersom en kommune åpner for søndagshandel, kan ikke de andre to kommunene si nei. Til det er konkurranse for stor og avstanden så liten at kundene drar dit det er åpent.

– Vi i KrF har snakka sammen og blitt enig om at denne saken er så viktig, at vi ofrer politisk makt og innflytelse om det blir nødvendig.

Lover ingenting

– Jeg synes absolutt at Hans Edvard Askjer peker på en reell problemstilling, sier Jan Terje Olsen. Han er Høyres ordførerkandidat i Skien. Men å få ham til å gi noen garanti før valget om et nei til søndagsåpne butikker.

Hans Edvard Askjer Jan Terje Olsen

Hans Edvard Askjer stiller et ultimatum, men får ingen løfter fra Høyre og Jan Terje Olsen

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg forskutterer ikke noe forhandlingsresultat om dette før etter valget. Men det er riktig å vise respekt for andre partiers saker. Og jeg forstår at dette er en viktig sak for KrF.

Det hører med til historien at Jan Terje Olsen og flertallet i bystyret stemte nei til søndagsåpne butikker i Skien da høringsforslaget til Regjeringen ble diskutert i juni. Hva Olsen og de andre bystyremedlemmene stemmer for om det blir søndagsåpent i nabokommunen, gjenstår å se.

Les også

Derfor gjentar Askjer KrFs standpunkt.

– Høyre må gjerne snakke sammen internt frem til valget, men kommer de til oss etterpå, er kravet om søndagsstengt et ultimatum – som velgerne kan stole på at vi vil holde.