Terje Riis-Johansen er ferdig som fylkesordfører

BØ (NRK): Han har vært en av Telemarks mest profilerte politikere gjennom en årrekke. Tida som fylkesordfører ser han tilbake på som en spennede og givende tid.

Terje Riis-Johansen og Sven Tore Løkslid

HØYTIDELIG: Terje Riis-Johansen (Sp) har nå gitt fra seg fylkesordførerkjedet til Sven Tore Løkslid (Ap). Seremonien var på fylkestinget i Bø tirsdag 13. oktober.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

​ – For det første har det vært ekstremt morsomt å få reise rundt i Telemark og møte folk og se engasjementet. I tillegg har det vært givende å jobbe med viktige saker for fylket vårt, sier han.

Tiden har kommet for å se tilbake på Terje Riis-Johansens politiske karriere. Tirsdag ga han offisielt ordførerkjedet videre til Sven Tore Løkslid (Ap). Riis-Johansen har vært en av Telemarks mest profilerte politikere gjennom en årrekke.

Heidi Sørensen og Terje Riis Johansen

Da Riis-Johansen var olje- og energiminister i 2010, var han på gallamiddag på slottet. I følge med daværende stortingsrepresentant for SV, Heidi Sørensen.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Først som landbruks- og matminister, så som olje- og energiminister, og de siste fire åra som fylkesordfører i Telemark.

Ser på mulighetene

Nå har Terje-Riis Johansen levert fra seg fylkesordførerkjedet. Noe han aller helst skulle ventet med noen år til.

Men Senterpartiet ønsket ikke å samarbeide med Arbeiderpartiet, Rødt, SV og KrF.

Han vil ikke gå nærmere inn på hva som skjedde, eller burde skjedd, i forhandlingsprosessen.

– Det var ganske tydelig at du ble lei deg da resultatet ble som det ble. Hvordan var det?

– Jeg skal ikke dramatisere det, men Senterpartiet gjorde et veldig godt valg i Telemark, og da var jeg ekstra motivert. Fra det og til å konstatere at tiden som fylkesordfører var over, gikk lufta litt ut av meg. Men etter et par dager med jobbing hjemme og turer i skogen, var det borte, sier han.

Video RiisJohansen

Da Riis-Johansen var olje- og energiminister, ble NRK med ut i enga for å drive kuer fra sommerbeite og inn i fjøset. Aller først måtte han spikke noen bjerkekvister slik at han kunne holde styr på kuene.

Foto: NRK

For politikeren har også et stort engasjement for nettopp skog og natur. Og det ser ikke ut til at han vil bli arbeidsløs selv om tiden som fylkesordfører er forbi. Nå vurderer han både spennende jobbtilbud og å investere i melkefjøs og bli fulltidsbonde. Han fortsetter også som politiker på fylkestinget. På bakerste benk, som han selv sier.

Ser på mulighetene videre

Riis-Johansen forteller at det har kommet noen ulike jobbtilbud, men han vil ikke gå nærmere inn på hva.

Utover å være gruppeleder for Senterpartiet i fylkespolitikken, er førsteprioriteten å gjøre ferdig prosjektet hjemme på gården i Gjerpensdalen. Han og kona ser på om de skal bygge et nytt fjøs, og i så fall vil hverdagen bestå av fylkespolitikken og gården.

Terje Riis-Johansen og barna

Da NRK ble med Riis-Johansen på å drive kuer, måtte den daværende olje- og energiministeren ut på jordet sammen med barna sine, da kuene forsøkte å løpe av gårde.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Ekteparet vurderer å lage et melkefjøs, et prosjekt på rundt 10 millioner kroner.

– Hvis ikke det blir utbygging, skal vi tenke oss litt om, sier han.

Riis-Johansen synes selv det er for tidlig å svare på spørsmålet om han sikter seg inn på fylkesordførerjobben igjen om fire år.

– Nå er det bare noen dager siden jeg overrakte fylkesordførerkjedet, og akkurat nå er tankene på vei i andre retninger. Tiden som fylkesordfører er nok over, svarer han.

Om Terje Riis-Johansen legger fra seg tanken om å bli fylkesordfører igjen, er ikke dette det siste man ser av en Riis-Johansen i politikken. Hans datter Ida Riis-Johansen ble nylig valgt til leder av Telemark Senterungdom. Mon tro om interessen har gått i arv.