Hopp til innhold

Venstre slakter regjeringens forslag om søndagsåpent

Venstre mener høringsforslaget om søndagsåpne butikker er for dårlig. Dermed ser det ut til at regjeringens håp om stortingsflertall henger i en svært tynn tråd

Trine Skei Grande står ved et sykkelstativ

NEGATIV: Venstres Trine Skei Grande heller kaldt blod i årene til Høyre og Frp-politikere som ønsker søndagsåpne butikker.

Foto: Larsen, Marius Helge / NTB scanpix

– Vi er ikke enig i de to forslagene som er kommet fra regjeringen, om høringen ble sendt til Venstre ville vi sagt at dette er vi uenig i, sier hun til DN.no.

Om én uke går høringsfristen ut. Regjeringens nettsider viser at hele 3038 svar har kommet inn så langt. Svært mange av dem er fra privatpersoner, og tidligere gjennomganger har vist at et overveldende flertall er negative til å endre helligdagsloven.

Fra før av har KrF protestert kraftig mot forslaget. Nå setter også det andre støttepartiet seg på bakbena.

To alternativer

Venstres partiprogram slår fast at det bør være opp til den enkelte kommune å bestemme om de skal ha søndagsåpne butikker, eller ikke.

Høringsforslaget fra Høyre/Frp-regjeringen inneholder derfor to forslag som offentligheten skal ta stilling til. Det ene, som er regjeringens førstevalg, går inn for søndagsåpne butikker over hele landet. Det andre går ut på at butikkene kun kan holde åpent på søndager dersom kommunestyret går inn for det.

– Kommunene må få styre kriteriene

Men i et intervju med DN tirsdag gjør Trine Skei Grande det klart at regjeringens «Venstre-forslag» ikke holder mål. Ifølge Venstre-lederen mangler det viktige nyanser. Hun oppfordrer også regjeringen til å invitere Venstre til et møte så snart som mulig.

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider, og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre – slik man for eksempel gjør med skjenking i dag. De må også få bestemme hva som er turiststed, sier hun til DN.

Som NRK skrev i april er en liberalisering av helligdagsloven langt fra noen hjertesak for Venstres lokalpolitikere. Ni av partiets ti ordførere ønsker ikke at butikkene skal få holde åpent om søndagene.

Nå ser det ut til at grasrota får viljen sin. Dersom Venstre og regjeringen ikke blir enige om et kompromiss, får ikke forslaget flertall i Stortinget.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra kulturminister Thorild Widvey (H). Til DN sier hun at hun gjerne inviterer Trine Skei-Grande til et møte, og at det finnes mange muligheter til å komme til en enighet.

AKTUELT NÅ