Hopp til innhold

Jobber med egne CO2-kutt

Representanter fra tretten norske kommuner er i København under FNs klimatoppmøte for å bedre sine egne utslipp.

Rolf Berg og Anette Birkelid Lekman

Prosjektleder Rolf Berg og ingeniør Anette Birkelid Lekman i Porsgrunn kommune.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Green Lighthouse, Universitetet i København

Green Lighthouse, et passivhus ved København Universitet.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Kommunene, Oslo, Bærum, Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Kristiansand, Sandnes, Porsgrunn, Skien, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, er med i prosjektet «Framtidens byer».

- Har mye å hente

Fra 7. til 18. desember foregår FNs klimatoppmøte på Bella Center i København. 192 land forsøker å enes om en vei ut av klimakrisen.

I Danmarks hovedstad utveksler de norske kommunene erfaringer og tar til seg kunnskap fra andre land.

- Vi har et veldig høyt energibruk i kommunen på grunn av bygningsmassen. Vi har mye å hente når det gjelder å få ned forbruket, sier prosjektleder Nina Haugland fra Skien.

Haugland jobber for å sette opp et nytt bygg til Krisesenteret i Telemark. Hun mener det er viktig at det er i passivhus-standard.

- Får kommunen denne kunnskapen er vi med på dele kunnskap med andre som kommer etter oss og skal bygge. Det er viktig at vi går foran som et godt forbilde, sier hun til NRK.

Lavt energibehov

Prosjektleder Rolf Berg fra Porsgrunn kommune jobber blant annet med et nytt lavenergibygg til Heistad ungdomsskole. Nå håper han at bygningen blir enda mer energieffektiv.

- Det blir ikke vanskelig hvis vi ikke sprenger budsjettrammene. Vi må løfte hver sten for å se om det finnes smarte løsninger, forteller Berg.

Energibehovet i et passivhus ligger på en fjerdedel av et vanlig hus. Ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, og varmegjenvinning sørger for at energibehovet reduseres.

Ved Københavns universitet får deltakerene oppleve siste skrik i passivhus som heter Green Lighthouse. Ved siden av å være CO2-nøytralt har den høye krav til ren luft og dagslys.

- Det er veldig interessant. Det er et spennende bygg og en spennende idé, som vi kan ta med oss videre å bruke i kommunal planlegging av nye byggeprosjekter, sier Nina Haugland.

Les også: – Kan redusere energiforbruket med 90 prosent i norske skoler

Norges første skole i passivhus-standard

I København er også teknisk leder Geir Andersen i Drammen Eiendom. Han forteller de andre kommunene om Norges første skole i passivhus-standard, Marienlyst skole i Drammen.

- Det handler om isolere vegger, tak og gulv bedre, og bestille andre type vinduer, sier han.

- Hvordan fikk dere politikerene med på disse økte utgiftene?

- Det var ikke noe problem, de var veldig interesserte i det. De økte utgiftene er relative marginale i forhold til totalutgiften.