– Kan redusere energiforbruket med 90 prosent i norske skoler

Norske skoler kan spare store penger ved å bytte til en passivhus-modell, hevder forsker. – Det er mulig å redusere energiforbruket med opp til 90 prosent, sier han.

Klasserom

Illustrasjon

Foto: NRK

Xavier Dequaire er doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo. Han mener det er fullt mulig å øke komforten og samtidig redusere energiforbruket i norske skoler ved å oppgradere bygg etter den tyske passivhus -modellen, skriver Forskning.no .

Strenge krav til reduksjon

Passivhus bygges etter design med strenge krav for å redusere energibehovet, for eksempel ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.

Byggene får som et resultat nærmere 75 prosent lavere energibehov enn vanlige hus.

– Alle skoler i Norge vil tjene på å oppgradere etter denne modellen for ekstrem lavenergi, sier Dequaire.

– Mangel på kunnskap

Grunnen til at det fortsatt er få skoler som har fått øynene opp for modellen er, ifølge forskeren, fordi det hersker mangel på kunnskap blant skoleledelse og de ansvarlige for renovering i kommunene og fylkene.

Dequaire tror dessuten mange er opptatt av billige løsninger.

– Da faller de ofte tilbake til de tradisjonelle renoveringsmetodene.

Forskning viser imidlertid at et passivhus er billigere å eie enn et annet bygg, fordi driftskostnadene er mye lavere.

Ifølge Dequaire ved Høgskolen i Oslo ser det også ut til å være tilfelle etter oppgradering til passivhus i forhold til tradisjonell renovering.

– Mindre klimautslipp

– Reduksjonen i energiforbruket fører også til mindre utslipp av klimagasser, noe som er viktig. Og klimatruslene begynner å få fart på ting hos enkelte politiske miljøer, ikke minst i EU.

Han mener imidlertid det går sakte framover.

Ifølge Dequaire har EU foreslått passivhus som standard for alle nybygg fra 2019, noe som vil hente både økonomiske og miljømessige gevinster. Dessuten vil man kunne forbedre læringsforholdene gjennom bedre inneklima, mener han.

– Egner seg bra i Norge

Forskeren tror det hersker en omfattende misforsåelse om at klimaet her til lands er spesielt kaldt i forhold til Sentral-Europa.

– Det trengs en stor systemendring, ny verdisetting og omfattende skolering av aktørene i byggbransjen.

– Jeg mener denne byggemetoden egner seg bra i norske forhold, sier Dequaire.

SISTE NYTT

Siste meldinger