NRK Meny
Normal

Fugleentusiast med drømmejobb

Feltarbeider Ola Norsteien får aldri nok av fugler. Selv mener han at han har funnet drømmejobben på fuglestasjonen på Jomfruland.

Ola Norsteien

Det er satt opp fuglenett for å overvåke fuglelivet på Jomfruland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er vår i lufta. Fuglene synger som om de skulle ha god betaling for det.

På fuglestasjonen på Jomfruland venter Ola Norsteien spent på pirolen og Afrikatrekkerene.

Ola Norsteien

Ola Norsteien følger med å fuglelivet på Jomfruland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er rødstruper som synger rundt her nå. Og ellers er det litt bokfink her. De to artene har mye lyd, og dominerer lydbildet totalt, sier Ola Norsteien, som må sies å være over gjennomsnittet interessert i fugler.

Les også:

Samler på arter

Han forteller at faren hans er mye av grunnen til den store fugleinteressen.

– Han tok meg med ut i naturen i veldig tidlig alder, allerede før jeg kunne gå. Jeg satt i pulk på vinterstid og i bæremeis om sommeren, sier han.

Han forteller videre at Jomfruland er et eldorado for alle som liker fugler.

– Her ser vi over 200 arter hvert eneste år. Noen er sjeldnere enn andre, og det blir litt sånn at man samler på arter. Jeg krysser av i boka for hver gang jeg har sett en ny art, sier han.

Det er satt opp fuglenett for å overvåke fuglelivet på Jomfruland.

Fugler på Jomfruland

På Jomfruland kan man se 200 fuglearter hvert eneste år

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har ti nett som har stått på samme sted siden 1990. Vi setter opp disse hver dag ved soloppgang fra og med 1. april og frem til oktober, sier han.

– Blir ikke fuglene skadd når de havner i nettet?

– Nei, dette er helt harmløst, sier han.

Les også:

Venter på pirolen

Norsteien forteller at blant annet afrikatrekkeren linerla har kommet tilbake til Jomfruland etter vinteren.

– I tillegg har grågåsa har vært her lenge, og nå i det siste har kortnebbgåsa som skal til Svalbard kommet for fullt, sier han.

Han venter nå spent på den spesielle fuglen pirolen.

– Det er veldig mye følelser knyttet til den. Jeg går nærmest og tripper og venter på den når midten av mai nærmer seg. Den er naturlig sjelden i Norge. Vi ligger egentlig for langt vest og for langt nord, men Jomfruland er det sikreste stedet i Norge for å høre lyden av pirolen, sier han.

 • Lekeringing svekket beredskapen

  Tre barn i 10-årsalderen lekeringte i kveld så mange ganger etter ambulanse, at operatørene ble forstyrret og beredskapen ble svekket. Politiet har nå snakket med barna og deres foreldre, og ringingen har stoppet. Ifølge politiet er dette et tilbakevendende problem, og politiet minner foreldre om at også mobiler uten simkort kan ringe til nødetatene.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Kollisjon mellom buss og personbil

  En person er kjørt til legevakta for sjekk, etter en trafikkulykke mellom buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn i ettermiddag. Politiet mistenker at føreren av personbilen ikke har overholdt vikeplikten i forhold til bussen.

 • En tatt for cannabis-dyrking

  En mann er varetektsfengsla i fire uker sikta for produksjon av cannabis i Vrådal. Det var teknisk og taktisk arbeid, samt tips fra publikum som førte til pågripelsen, sier lensmann i Kviteseid, Bjørn Håvard Olsen. Politiet fant flere hundre cannabisplanter i et industribygg i Vrådal i januar.