Fuglekikkerne får ekstremværhus

Det nye fugleobservatoriet ved Lista fyr er bygget for å observere fugler i ekstremvær.

Et nytt fugleobservatorium bygges ved Lista fyr.

Det nye sjøfuglobservatoriet ved Lista fyr åpnes offisielt i april. Margrethe Wold og Geir Birkeland ved Lista Fuglestasjon gleder seg.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

– Vi kaller bygget for sjøfuglbua og vi setter det opp for at folk skal få enda bedre forhold for å oppleve trekket av sjøfugler forbi Lista-halvøya, smiler prosjektleder Margrethe Wold ved Lista Fuglestasjon.

Lista er selve inngangsporten til et massivt fugletrekk langs kysten av Norge.

– Fuglene kommer fra Afrika og skal kanskje så langt som til Sibir for å hekke. Og de bruker kysten vår som ledelinje og dermed kommer fuglene alltid forbi Lista hver vår og høst, forteller Wold til NRK.no.

Spesialdesignet for ekstremvær

Normalt står fuglekikkerne og fugletellerne fra Lista Fuglestasjon ute for å følge med på trekket. Det nye fugleobservatoriet, eller sjøfuglbua som de helst kaller bygget, er spesiallaget for å kunne følge sjøfugltrekket med kikkerter og kameraer i ekstremvær.

– På dager der det blåser kraftig eller er kraftig regn er det ikke lett med all opptikken vår, forteller prosjektleder Margrethe Wold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Birkeland tester utsikten i det nye sjøfuglobservatoriet ved Lista Fuglestasjon.

Feltornitolog Geir Birkeland tester utsikten mot sjøfugltrekket forbi Lista fyr.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

– Slikt vær påvirker optikken og blåser sånn på kameraer og kikkerter at vi ikke får artsbestemme fuglene som passerer, sier hun. Derfor er den nye sjøfuglbua laget uten vinduer, slik at de får sett hele horisonten utenfor Lista fyr og dermed har orkesterplass innendørs til de passerende fuglene.

– Ekstremværbygg for ekstreme fugler

– Bygget er laget slik at vi kan sitte her helt bakerst innendørs og like se hele horisonten, sier Wold. Dermed beskyttes kikkerter og kameraer mot vind og nedbør selv om sønnavinden står rett på Lista.

– Det er faktisk umilig å stå ute i ruskete vær i knallhard vind fra vest og prøve å følge en fugl en halv mil utenfor her med teleskop, bekrefter feltornitolog Geir Birkeland ved Lista Fuglestasjon.

Så dette er framskritt for deg som følger med på fuglene?

– Det kan du skrive under på når det blåser som verst og er ekstremvær samtidig som det passerer ekstreme fuglearter. Nå kan vi sitte minst 10-12 stykker her inne i sjøfuglbua og vi kan mye lettere få dokumentert alle fuglene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Margrethe Wold og Geir Birkeland i den nye sjøfuglbua.

Margrethe Wold og Geir Birkeland i den nye sjøfuglbua.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Vårtrekkfuglene er på vei

Det nye fugleobservatoriet kommer til å bli flittig brukt. For allerede er de tidligste trekkfuglene observert. Onsdag denne uka, 27. februar, kunne Lista Fuglestasjons folk observere først tre viper som rastet i sjøkanten, og like etterpå fem viper til.

– Dessuten så og hørte jeg ti sanglerker som sang rett innenfor her i Skollevoll-marka, forteller Geir Birkeland.

– Jeg har lett etter sanglerker i flere dager og plutselig var de der i sola. Da fikk jeg årets første vårfølelse, slår Birkeland fast.

Det nye sjøfuglobservatoriet på Lista åpner offisielt i april og er en del av prosjektet Sørnorsk kystnatur.