Hopp til innhold

Nasjonalpark på Jomfrulandet

For første gang skal en nasjonalpark ta hensyn til behovene til funksjonshemmede. Kragerø kommune og staten tar nå fatt på arbeidet med å lage en plan for Jomfruland nasjonalpark.

Bård Vegar Solhjell

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var i dag på befaring på jomfruland

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi håper at vi kan få midler så vi kan gjøre området tilgjengelig for alle typer funksjonshemninger, det sier Knut Lundstrøm, han er en av Norges mestvinnende paralympiske deltakere med 14 gull, fem sølv og to bronse.

Les også:

Kragerø kommune har satt som krav at funksjonshemmede skal ha tilgang til område. Det gleder miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

– Jeg ble glad når jeg hørte det og jeg syns det er ganske tøft. Fordi det er ganske mange som ønsker og bruke naturen og for dem kreves det litt ekstra, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell fikk i dag råd av tidligere paralympisk deltager Knut Lundstrøm om hvordan funksjonshemmede kan få glede av en nasjonalpark

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Blandet mottakelse

Forslaget om nasjonalpark blir møtt med en viss skepsis både blant hytteeiere og fastboende.

Arnfinn Jensen i Kragerø SV er usikker på om detter en god valgkampsak for partiet.

– Om det er bra for valgkampen er usikkert, men jeg tror det er en god sak lokalt.


Ruth Ellegård er leder i Jomfruland Vel er redd det kan bli for mye folk på øya.–

– Vi er redd for at det blir for mange turister, flere en øya kan tåle. Det handler om hvor folk skal gå, informasjon, skilting, veier, søppel, toalettforhold og i det hele tatt hele atmosfæren på øya, sier hun før hun påpeker at alle er velkomne til øya.

Landbruket vil leve

Nå starter arbeidet for å finne ut om det er mulig å anlegge en nasjonalpark i området. Miljøvernministeren er tydelig på at en eventuell nasjonalpark ikke skal gå bekostning av landbruket som eksisterer på øya.


– Poenget med nasjonalparken er at den skal eksistere side om side med det som allerede er her.