Hopp til innhold

Grågåsa er tilbake for fullt

Man ser dem rundt om på åkere, på holmer og skjær og i små flokker i lufta. Grågåsa har inntatt Østfold.

Grågjess på Hvaler.

Grågjess på Hvaler.

For ikke mange år siden var den store fuglen en sjeldenhet i Østfold. Det er den ikke lenger.

Hans Herman Utgård er gårdbruker i Nedre Utgård på Hvaler. Blant svaner og spurvehauk kan han skimte grågåsa.

– Nå er det en liten flokk her som spiser en del rusk og rask. De finner ikke noe grønt her. I beste fall finner de noen frø, men jeg tror de stort sett spiser gammelt gress, sier han.

Sperret opp øynene

Vi skal ikke langt tilbake i tid, før grågåsa var et svært sjeldent syn. For Utgård som er oppvokst på gården her og har fulgt nøye med på dyrelivet, er dette et nytt fenomen.

– Jeg husker at for rundt 20 år siden landet det noen grågjess her. Da sperret vi opp øynene og syntes det var veldig rart, forteller han.

– For tre kvelder siden gikk jeg gjennom området her, og da så jeg over 40 grågjess på en gang. Det er en helt annen verden.

Onsdag morgen kunne 13 gjess observeres rundt Utgårds eiendom.

– Det er et morsomt og fantastisk spill her. De forskjellige fugleartene kommer og går. Her har vi alltid fulgt med på fugleflokkene, sier Utgård.

(Saken fortsetter under bildet.)

Hans Herman Utgård

Hans Herman Utgård er vokst opp på Hvaler og liker å følge med på fuglelivet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Kommer hver dag

Utgård synes det er morsomt å følge med på det som skjer i dyrelivet. De åpne engene med snaubeite gjør det lett for han å holde oversikt.

– Nå driver de med å slåss og danne par. Da forlater de området for en liten stund, før de kommer tilbake. Så det blir flere og flere gjess her utover sommeren.

Ifølge Utgård har bestanden på Hvaler økt veldig de siste årene.

– For tre år siden hadde vi en flokk på 50 gjess her. Det er den største flokken vi har hatt her. De kom hit hver dag hele sommeren.

Avtale mellom Norge og Spania

Det er nytt at grågåsa ferdes i Østfold. Det samme gjelder i hele Nordvest-Europa, forteller ornitolog Rune Aae.

– Årsaken ligger faktisk helt tilbake til 50-tallet. Da var grågåsa veldig ettertraktet og ble skutt, så det var nesten ikke hekkefugl igjen. I tillegg ble det skutt mange grågjess i Spania, der den overvintrer, forteller han.

Det førte til at nesten hele bestanden forsvant. På 70-tallet gikk Norge og Spania sammen, og inngikk en avtale for å hindre jakt på gåsa.

– Etter det har bestanden tatt seg sakte, men sikkert opp. Først nå ser vi virkelig resultatet av det som ble gjort, sier Aae.

Runa Aae

ornitolog Rune Aae forteller at bestanden av grågåsa har voks de siste årene.

Foto: Anders Winlund / NRK