NRK Meny
Normal

Vil ha fjellrevene tilbake på Hardangervidda

Den trua dyrarten kan få en ny vår på Hardangervidda.

Fjellrev

Fjellreven har vært totalfreda i Norge siden 1939, nå ønsker man å etablere en ny bestand på Hardangervidda.

Foto: Bent Lindsetmo

Norsk Institutt for naturforskning (NINA) ønsker å etablere en fjellrevbestand i Hardangervidda Nasjonalpark.

Les også:

Nå søker de grunneierne om å få sette ut tjue fjellrevvalper i året, for å gjøre nasjonalparken til det største fjellrevområdet i Norge.

FJELLREV

Seniorforsker Arild Landa ønsker å sette ut tjue fjellrevvalper på Hardangervidda hvert år.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Seniorforsker Arild Landa sier at målet er å sette ut fjellreven i slutten av januar.

– Vi har allerede nå i vinter 30 valper som skal ut, sier Landa.

For om lag hundre år siden, var fjellreven en utbredt art på Hardangervidda, og et flott fjellrevskinn kunne koste opp mot 800 kroner. Noe som tilsvarte en vanlig årslønn på 1920-tallet.

– Fjellreven er en art som hører til i ekstreme høyfjellsområder, tidligere var det tusenvis av de i den norske fjellheimen, sier han.

Avhengig av smågnagere

Ifølge Landa henger antallet fjellrev tett sammen med antallet smågnagere, så på gode lemmen år øker bestanden.

– Det skal bli et godt lemmenår i år, sier Landa.

Bestanden av fjellrev gikk kraftig tilbake og ble totalfreda i 1939. Nå er fjellreven en trua dyreart i den norske fjellfloraen, og siden 2007 er det satt ut fjellrev i Hallingskarvet ved Finse, Dovre og Sunndalsfjella og Junkern i Rana. Arild Landa i NINA mener Hardangervidda har potensial til å bli et av de største fjellrevområda i Norge.

– Ut ifra størrelsen på område og antall gamle hi så har det mulighet til å bli et av de største områdene.

Nå ønsker NINA å sette ut fjellrevvalper fra avlsstasjonen i Oppdal, kunstige hi og foringsautomater for å få tilbake fjellreven på Hardangervidda.

– Vi har sendt ut søknader oppstartsområder vest i Hardangervidda. Vi håper at vi får svar på disse søknadene nå i vinter.

Rekordår for fjellreven

Berikelse i fjellheimen

Fylkesmannen i Telemark, Buskerud og Hordaland har nå motatt søknaden fra NINA.

Så langt har styra i Rauland statsallmenning og Berunuten Vest allmenning i Vinje sagt seg positive til å få tilbake fjellreven i Hardangervidda.

– Det er klar det er en sterkt trua dyreart i Norge, og det har jo vært fjellrev i de områdene tidligere. Jeg vil se på det som en berikelse å få fjellrevene tilbake i de områdene, sier Lasse Mathisen, sekretær i Berunuten Vest i Vinje.

 • Ber kommuner bestille jodtabletter

  Et kriseutvalg mener faren for atomulykker har økt. Nå ber Helsedirektoratet alle kommuner skaffe seg et lager av jodtabletter. Ved radioaktivitet kan jod hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og ungdom.

 • Gallefos er den nye brannsjefen

  Morten Meen Gallefos er tilbudt jobben som brannsjef for det nye sammenslåtte brannvesenet i Porsgrunn, Bamble og Drangedal. Gallefos sier til PD at han er glad og ydmyk for tilbudet. Han fikk jobbtilbudet på mandag.

  Morten Meen Gallefos
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Flere hundre får fritak

  312 fra Telemark og 2500 personer i Norge har hittil fått fritak fra de nye strømmålerne av helsemessige grunner. De kundene som hittil har fått fritak, kommer til å få en strømmåler uten automatisk sender, melder TA

 • Foreslår å spare steinsirkel

  Nye Veier vil foreslå å legge ny E18 trasé gjennom Porsgrunn 140 meter lenger syd. Dette vil spare en steinsirkel fra eldre jernalder, og bli 100 millioner billigere enn de originale planene. Men seks bolighus og et næringsbygg vil måtte rives.