NRK Meny
Normal

Undersøker om svineinfluensaen kan ha blitt farligere

Etter fire alvorlige tilfeller av svineinfluensa denne julen overvåker Folkehelseinstituttet viruset nøye for se om det kan ha endret seg.

Oslo universitetssykehus

Fire personer har i julen fått behandling for alvorlig svineinfluensa. En gutt på 11 år fra Porsgrunn døde av sykdommen på Rikshospitalet torsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet (FHI) vil undersøke om viruset kan blitt farligere.

– Vi foretar en analyse av virusene hos disse pasientene som har blitt alvorlig syke, for å se om det har skjedd noe med viruset som gjør det nødvendig med andre tiltak, forteller Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NRK.

Rønning er avdelingsdirektør i avdeling for smitteovervåking.

– Ta vaksine så fort som mulig

I mellomtida anbefaler Rønning personer som er i risikogruppene og som står oppført på Folkehelseinstituttets hjemmeside om å ta vaksine snarest.

Dette dreier seg blant annet om folk med kroniske luftveissykdommer eller med nedsatt forsvar mot infeksjoner.

Inntil videre tror Folkehelseinstituttet at det dreier seg om en tilfeldig opphopning av enkelt-tilfeller.

Folkehelsa er bekymret for at vaksinasjonsdebatten i kjølvannet av forrige runde med svineinfluensa, kan ha gjort at færre som trenger det velger å vaksinere seg.

– Dette er årets sesonginfluensa

11-åringen som døde ble først innlagt ved Sykehuset Telemark, men ble sendt videre til Oslo da tilstanden hans forverret seg.

– Gutten ble syk for rundt to uker siden, og innlagt forrige mandag. Han ble veldig syk, og det viste seg å være det vi kaller svineinfluensa, sa kommuneoverlege Bjørnar Nyen til NRK.

11-åringen var smittet med H1N1-viruset.

– Dette er årets sesonginfluensa. For de aller fleste så er den ikke farligere enn en vanlig influensa, men for noen så kan den altså gi en alvorlig sykdom, som for denne gutten, sier Nyen.

I romjulen ble et nytt barn lagt inn ved Oslo universitetssykehus med den samme sykdommen. Tilstanden til barnet er alvorlig.

I tillegg har to voksne personer fått behandling ved samme intensivavdeling i julen. En av de to er nå flyttet til en annen avdeling.