11-åring døde av svineinfluensa

Den 11 år gamle gutten fra Porsgrunn som var innlagt på Rikshospitalet med svineinfluensa døde på sykehuset torsdag.

Rikshospitalet

11-åringen ble innlagt på Rikshospitalet før jul. Da ble han betegnet som alvorlig syk.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det er kommuneoverlege Bjørnar Nyen som bekrefter dette til Telemarksavisa fredag ettermiddag.

– Ble alvorlig syk

Gutten fra Porsgrunn ble først innlagt ved Sykehuset Telemark, men ble sendt videre til Oslo da tilstanden hans forverret seg.

– Gutten ble syk for rundt to uker siden, og innlagt forrige mandag. Han ble veldig syk, og det viste seg å være det vi kaller svineinfluensa, sier kommuneoverlege Bjørnar Nyen til NRK.

11-åringen var smittet med H1N1-viruset.

– Dette er årets sesonginfluensa. For de aller fleste så er den ikke farligere enn en vanlig influensa, men for noen så kan den altså gi en alvorlig sykdom, som for denne gutten, sier Nyen.

– Hvem er det som er i risikogruppen?

– De som er spesielt utsatt for komplikasjoner er de som allerede har kroniske sykdommer, og eldre mennesker.

Kommuneoverlegen har vært på guttens skole, og snakket med de ansatte. Sammen skal de forberede skolestarten neste uke. 11-åringen gikk i sjette klasse.

Guttens familie ivaretatt

Guttens familie har vært overvåket av helsepersonell mens 11-åringen har ligget på sykehus.

I tillegg til den 11 år gamle gutten ble også to voksne personer lagt inn på Rikshospitalet med den samme smitten like før jul. De to ligger fremdeles på sykehuset.

I 2009 var det rundt 30 svineinfluensa-relaterte dødsfall i Norge. Svineinfluensaviruset ble først oppdaget i Mexico og spredte seg deretter videre rundt verden.

Forventet økning

I begynnelsen av desember rapporterte Folkehelseinstituttet (FHI) om at de forventet en sterk økning i influensasmitte den nærmeste tida. Anslagsvis 900 personer dør av influensa i Norge årlig, hovedsakelig eldre.

– Vi har registrert tre virus; Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre. Det er ingen foreløpige indikasjoner på at flere vil bli syke i år, sammenlignet med tidligere, sier lege Siri Helene Hauge ved FHI til NTB.

Normalt vil omtrent ti prosent av befolkningen få influensa gjennom vinteren. Alle tre virustypene dekkes av influensavaksinen.