Hopp til innhold

Nytt barn innlagt med svineinfluensa

Et barn ble i romjulen innlagt på intensivavdeling etter å ha fått påvist svineinfluensa. Folkehelseinstituttet følger nøye med og undersøker om viruset kan ha forandret seg.

Oslo universitetssykehus

En 11 år gammel gutt fra Porsgrunn som var innlagt på Rikshospitalet med svineinfluensa, døde på sykehuset torsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tilstanden til barnet er alvorlig, og barnet får behandling ved intensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus (OUS), melder VG Nett.

Dette er det fjerde tilfellet den siste tiden. Fredag ble det kjent at en 11 år gammel gutt som var innlagt på Rikshospitalet med svineinfluensa, døde på sykehuset torsdag.

Det nye tilfellet ble innlagt i romjulen.

– Når pasienter får intensivbehandling er det alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver Børge Einrem ved Oslo universitetssykehus til avisen.

OUS ønsker foreløpig ikke å gå ut med opplysninger om hvor gammelt barnet er eller hvor det kommer fra.

Før jul ble to voksne personer innlagt med svineinfluensa.

Den ene er blitt flyttet fra intensivavdelingen til en annen avdeling, mens den andre fortsatt behandles på intensivavdelingen.

– Dette er årets sesonginfluensa.

11-åringen som døde ble først innlagt ved Sykehuset Telemark, men ble sendt videre til Oslo da tilstanden hans forverret seg.

– Gutten ble syk for rundt to uker siden, og innlagt forrige mandag. Han ble veldig syk, og det viste seg å være det vi kaller svineinfluensa, sa kommuneoverlege Bjørnar Nyen til NRK.

11-åringen var smittet med H1N1-viruset.

– Dette er årets sesonginfluensa. For de aller fleste så er den ikke farligere enn en vanlig influensa, men for noen så kan den altså gi en alvorlig sykdom, som for denne gutten, sier Nyen.

Undersøker om svineinfluensaen kan ha blitt farligere

Folkehelseinstituttet foretar analyser av de siste tilfellene av svineinfluensa for å se om viruset kan ha endret seg.

– Vi foretar en analyse av virusene hos disse pasientene som har blitt alvorlig syke, for å se om det har skjedd noe med viruset som gjør det nødvendig med andre tiltak, forteller Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NRK.

Rønning er avdelingsdirektør i avdeling for smitteovervåking.

– Ta vaksine så fort som mulig

I mellomtida anbefaler Rønning personer som er i risikogruppene og som står oppført på Folkehelseinstituttets hjemmeside om å ta vaksine snarest.

Dette dreier seg blant annet om folk med kroniske luftveissykdommer eller med nedsatt forsvar mot infeksjoner.

Inntil videre tror Folkehelseinstituttet at det dreier seg om en tilfeldig opphopning av enkelt-tilfeller.

Folkehelsa er bekymret for at vaksinasjonsdebatten i kjølvannet av forrige runde med svineinfluensa, kan ha gjort at færre som trenger det velger å vaksinere seg.

Svineinfluensavaksine

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler fortsatt folk som er i risikogrupper om å vaksinere seg mot svineinfluensa. Arkivbilde.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

31 døde i Norge i 2009

Et svineinfluensautbrudd i Mexico brøt ut i 2009. Det ble raskt fryktet at utbruddet kunne være starten på en ny pandemi.

19. april 2009 spredte viruset seg til USA. Fra juni kalte WHO det en pandemi som først ble erklært overvunnet i august 2010.

I 2009 døde 31 personer i Norge som følge av svineinfluensasmitte.

Det norske helsevesenet var da i full pandemiberedskap, og flere hundre tusen mennesker ble vaksinert mot sykdommen.

Forventet økning

I begynnelsen av desember rapporterte Folkehelseinstituttet (FHI) om at de forventet en sterk økning i influensasmitte den nærmeste tida.

Anslagsvis 900 personer dør av influensa i Norge årlig, hovedsakelig eldre.

– Vi har registrert tre virus; Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre. Det er ingen foreløpige indikasjoner på at flere vil bli syke i år, sammenlignet med tidligere, sier lege Siri Helene Hauge ved FHI.

Normalt vil omtrent ti prosent av befolkningen få influensa gjennom vinteren. Alle tre virustypene dekkes av influensavaksinen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger