NRK Meny
Normal

– Politiet sviktet dem på Utøya

Politiet kunne ha vært på Utøya om lag 20 minutter tidligere dersom den opprinnelige planen ble fulgt, anslår 22. juli-kommisjonen. I det tidsrommet ble minst 20 AUFere drept.

Trond Henry Blattmann

SMERTE: Leder for den nasjonale Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, sier det var vondt å høre at politiet kunne vært på Utøya mye tidligere. Selv mistet han sønnen Torjus Blattmann på Utøya.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Mye kunne ha skjedd for å forhindre terroraksjonen på Utøya, og det er klart at det er tøft å høre det, sier lederen for støttegruppa, Trond Henry Blattmann, etter at han har hørt konklusjonene fra 22. juli-kommisjonen.

Samtidig som kommisjonens medlemmer roser enkeltpersoners mot, inneholder deres rapport en knusende kritikk av politiets tidsbruk da terroren rammet Norge.

Breivik kunne vært pågrepet tidligere

22.-julikommisjonen konkluderer med at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. Kommisjonen mener at en raskere politiaksjon var reelt mulig og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22. juli 2011.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ble pågrepet 18.33. Ved hjelp av opplysninger fra vitner, etterlatte, telefonlogger og rekonstruksjoner har Aftenposten tidligere anslått at minst 20 ungdommer ble drept i løpet av det siste kvarteret før Breivik ble pågrepet.

Ifølge kommisjonens estimater kunne politiet ha kommet til Utøya over ett kvarter før, klokka 18.15, dersom den opprinnelige aksjonsplanen ble fulgt.

Planen gikk blant annet ut på at lokale tjenestemenn øyeblikkelig skulle ta seg over til Utøya på egen hånd. Men på grunn av misforståelser og problemer på sambandet ble ikke planen fulgt.

– Ikke overrasket

Blattmann sier til NRK at han ikke er overrasket over opplysningene som kom fram i dag. Samtidig reagerer han på at politiet har gått langt i å «renvaske» seg selv i sine egne evalueringsrapporter.

– Det er en helt annen situasjon som kommisjonen her beskriver, sier han.

Blattmann sier rett ut at politiet sviktet både de som omkom i Regjeringskvartalet og de som ble skutt og drept på Utøya.

Han er særlig opprørt over opplysningene om at enkeltpersoner som rømte fra Utøya i MS Thorbjørn ringte politiets nødnummer klokka 17.58 for å tilby politiet å bruke båten.

Artikkelen fortsetter under bildet:

MS Thorbjørn

RINGTE POLITIET: Flere sentrale AUFere rømte fra Utøya ombord MS Thorbjørn. De ringte politiet og tilbød dem å bruke båten, men beskjeden kom aldri fram til rette vedkommende.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Teknikken gjorde at samtalen gikk til Søndre Buskerud Politidistrikt, og Nordre Buskerud fikk aldri beskjed. Ifølge kommisjonen kunne politiet ha vært på Utøya så tidlig som 18.10 dersom båten hadde blitt rekvirert da.

– Veldig mange liv kunne vært spart, og det er klart at det er steintøft å høre det.

– Håper samfunnet lærer

Den tidligere lederen for Telemark AUF, Tim Viskjer, sier det gjør inntrykk å høre at flere av hans partifeller kunne ha overlevd dersom politiet hadde handlet annerledes.

– Det er ikke dermed sagt at politiet hadde reddet de 19, men jeg mener at måten det ble håndtert på på det aktuelle tidspunktet ikke var like godt som det kanskje burde være, sier Viskjer til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tim Viskjer

Tim Viskjer overlevde massakren. Han mener rapporten viser at politiet ikke handlet optimalt (arkivbilde).

Foto: Idar Krogstad / NRK

Selv overlevde han massakren ved å svømme fra øya. Han håper rapporten som ble lagt fram mandag fører til forbedringer i terrorberedskapen i Norge.

– Jeg håper det er noe som blir tatt til etterretning i alle de ulike organene det gjelder. At det jobbes med det og mot nyere mål som vil forhindre at slike ting skal skje i Norge. Jeg håper også at de som får kritikken svarer på den best mulig og dermed jobber videre ut ifra det, sier han.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,