Hopp til innhold

– Må prioritere psykisk helse foran asfalt

– Det er synd, men hull i veien er mer iøyenfallende enn depresjon, sier leder av Elevorganisasjonen i Telemark.

Babak Siami

Leder av Elevorganisasjonen i Telemark, Babak Siami, mener det er naivt å tro at kommunene prioriterer skolehelsetjenesten.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

verdensdagen for psykisk helse kritiserer Elevorganisasjonen i Telemark kommunene for å ofre psykisk helse.

Regjeringen foreslår å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten gjennom økning av kommunenes frie inntekter på Kommunal- og moderniseringsdepartementets budsjett med ytterligere 200 millioner kroner. Men pengene er ikke øremerkede, og ifølge Sykepleierforbundet har 70 prosent av pengene blitt brukt til helt andre ting.

– Vi er fornøyde med at regjeringen hører på oss, men det er kritikkverdig at de gir 200 millioner kroner til skolehelsetjenesten uten den vageste idé om hvordan pengene skal nå fram, sier Babak Siami, leder i Elevorganisasjonen i Telemark.

Frykter pengene blir brukt på andre ting

Elevorganisasjonen mener det er naivt å to at kommunene prioriterer skolehelsetjenesten.

– Det er fryktelig synd, men hull i veien er mer iøynefallende enn depresjon. Motvillige lokalpolitikere i Telemark kan ikke tillates å punktere drømmene om en styrket skolehelsetjeneste. Det er på tide at man tenker lengre enn fire år fram i tid.

Helsesøstrene frykter også at pengene fra regjeringa til helsestasjons- og skolehelsetjenesten blir brukt på andre oppgaver. De mener at pengene må øremerkes.

Pengene som regjeringen ga i fjor skulle gitt 300 til 340 nye helsesøstre i skolehelsetjenesten. Men tall fra SSB viser at kommunene bare opprettet 112 nye stillinger. Resten av pengene havnet i asfalt, eldreomsorg, eller til å betale lån.

Krever at kommunene tar ansvar

– Motvillige lokalpolitikere kan ikke tillates å punktere drømmene om en styrket skolehelsetjeneste, sier leder av Elevorganisasjonen i Telemark, Babak Siami.

Ifølge Barneombudet mangler det helsesøstre i 1500 stillinger for å nå Helsedirektoratets anbefalte minstenorm for skolehelsetjenesten.

– 20 prosent av barn mellom 3 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av symptomer på psykiske lidelser. Ung Data-rapporten slår fast at vi er en generasjon som stresser oss syke. Hver fjerde ungdom i den videregående skolen føler seg ensom og nedstemt. Hvordan kan en helsesøster ta den vanskelige samtalen, når hun ikke kan være der for å avslutte den?, spør Siami.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark