NRK Meny
Normal

Barnehageansatte: – Flere misbruker pappapermen

Fedre i pappapermisjon leverer barna i barnehagen mens de selv pusser opp hjemme, eller reiser på guttetur, forteller barnehageansatte. – Det hadde jeg aldri gjort, sier Frode Brøndbo.

Frode Brøndbo

Frode Brøndbo har foreldrepermisjon. Han synes det er viktig å bruke tiden sammen med sønnen godt, men ikke alle gjør som han.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Noen pusser opp huset. Vi har hørt om fedre som reiser på guttetur. Eller de bruker tid på egenpleie, sier Anne Marit Voje. Hun er styrer i en barnehage i Grenland.

Anne Marit Voje

Anne Marit Voje er barnehagestyrer i en barnehage i Grenland. Hun sier de stadig oftere oppdager at far leverer i barnehagen mens han selv har pappapermisjon.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

Terje Tønnessen

NAV-direktør i Telemark Terje Tønnessen mener fedre som leverer i barnehagen når de har permisjon undergraver hele ordningen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

NRK har vært i kontakt med flere barnehageansatte som bekrefter situasjonen. En annen barnehagestyrer sier hun har sett flere slike tilfeller i ulike barnehager hun har jobbet i de siste åra.

– Jeg har vært i kontakt med flere kollegaer og mitt inntrykk er at det er en økende tendens at fedre leverer i barnehagen når de har permisjon, sier Voje.

En undersøkelse gjort av nettstedet barnehage.no i 2010 underbygger dette.
Over 44 prosent av de spurte barnehagene opplyser at foreldrene bruker permisjonen til andre ting enn å være sammen med barna.

Hva bruker du pappapermen til? Diskuter nederst i artikkelen.

– Undergraver ordningen

NAV-direktør i Telemark Terje Tønnessen liker ikke det han hører.

– Intensjonen med ordningen er at far skal delta i oppdragelsen. Å levere barna i barnehagen, mens en selv har foreldrepermisjon, undergraver hele ordningen, sier Tønnessen.

Les også:

De fleste ute på gata er enige om at barna bør være sammen med foreldrene som har permisjon fremfor å leveres i barnehage.

– Dette er en unik mulighet til å få være sammen med lille Magnus, sier Frode Brøndbo.

Han har permisjon og bruker dagene med sønnen godt. Akkurat nå er de på kafé og nyter sola ute i Porsgrunn.

– Det er ikke aktuelt å levere han i barnehagen, absolutt ikke, sier Brøndbo.

– Bruk tiden med barnet

Barnehagestyrer Anne Marit Voje mener fedre bør bruke permisjonen godt til å bli kjent med barnet.

– Det er viktig å få en god relasjon til sitt eget barn i starten. Mor har jo ofte dette ved at hun må amme, da er det viktig at far slipper til litt senere og tar ansvar slik at båndene mellom far og barn kan bli gode og sterke.

Sett med barnehageøyne er det også et annet element som er viktig.

– En god og trygg innkjøring er viktig. Det skjer gjerne ved at barnet får korte dager og god tid før og etter levering, sier Voje.