Fedre får to uker ekstra pappaperm

Svangerskapspermisjonen forlenges med totalt to uker, i fars favør.

Newborn baby

Blir barnet født etter 1. juli kan far være hjemme i 14 uker.

Foto: Colourbox

kontorsjef i Nav, Anita Sivertsen

Anita Mølmesdal Sivertsen, kontorsjef NAV.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Menn som blir fedre etter 1. juli 2013 får nå mulighet til å ta ut to ekstra uker med pappapermisjon.

Dette har lenge ligget som et forslag, men er nå vedtatt av Stortinget.

Regelendringene gjelder både for fødsel og adopsjon.

Går automatisk

Flere av de vordende foreldrene som venter barn i månedsskiftet juni/juli har trolig allerede søkt om permisjon.

Blir det nå slik at fødselen finner sted etter 1. juli, forlenges fedrekvoten med to uker og den endelige datoen for permisjonens siste dag forskyves.

– Dette skjer automatisk i våre systemer, men det lønner seg å gi beskjed til arbeidsgiver at perioden forlenges, sier Anita Mølmesdal Sivertsen, kontorsjef i regelverkskontoret hos NAV, til NRK.no.

Omtrent fem prosent føder til termin, derfor er det veldig vanskelelig å vite nå om fødselen skjer før eller etter 1. juli.

– Kommer barnet før 1. juli er fedrekvoten 12 uker, skjer fødselen etter 1. juli er fedrekvoten 14 uker, legger hun til.

Dersom NAV har fattet vedtak basert på termin før 1. juli, og barnet fødes 1. juli eller senere, vil de sende ut ny informasjon om lengden på foreldrepermisjonen.

Sjekk når barnet kommer med NRKs terminkalkulator

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vent på nye søknadsskjemaer

Har dere ikke rukket å søke om foreldrepenger ennå, oppfordrer NAV dere til å vente.

– Vi kommer med nye og oppdaterte skjemaer i løpet av mai. Vent med å søke til de kommer, oppfordrer Mølmesdal Sivertsen.

Vanligvis oppfordrer de foreldrene til å søke minst seks uker før de skal ut i permisjon.

– NAV er avhengig av ferske opplysninger knyttet til både inntekt og arbeidsforhold. Dette er ikke til hinder for at det fremsettes krav tidligere dersom foreldrene ønsker det, men vi vil da måtte etterspørre ekstra opplysninger dersom fødselen skjer 1. juli eller senere, legger hun til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.