Hopp til innhold

Frustrerte fiskere vil ha seljakt

Hobbyfiskere og yrkesfiskere frykter at selen spiser for mye av kysttorsken, og at det store antallet dyr i telemarkskjærgården bør åpne for seljakt.

Sel i Kragerø

- Jeg tok et bilde 2011. På det telte jeg 55 seler. Samme år kom Havforskningsinstituttet frem til at det bare var 70 sel langs Telemarkskysten. Over halvparten må ha vært det skjæret, sier Per Ole Halvorsen, naturfotograf fra Kragerø.

Foto: Per Ole Halvorsen

Anne Thommesen Flølo

– Selpesten kommer og tar dem hvis de er for mange. Det er et kjempeproblem for fiskere. Da går de i garna, forteller Anne Thommesen Flølo.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Hobbyfisker Anne Thommesen Flølo skulle ut for å fiske på favorittplassen sin, men ble overrasket over alle selene.

– Det var flust av dem, og på «min» fiskeplass!.

– Det var nesten vemmelig når de var så mange. De så ut som skogsnegler, sier Flølo humoristisk.

Selene befant seg ut mot åpent hav mellom Stein og Stråholmen utenfor Bamblekysten. Og enten hadde de spist opp fisken eller jaget den bort.

– Jeg telte 30 seler, men tror det var enda flere. Det var bare de det var plass til på fremsiden av skjæret. Det var ikke fisk der i det hele tatt, sier Flølo.

Seler på skjær

Anne Thommesen Flølo tok dette bildet av selene.

Foto: Anne Thommesen Flølo

– Jeg fikk bare én makrell. Vanligvis får vi mellom 30 og 80, eller så mange vi gidder å fiske. Vi måtte bare å gi oss. Vi fikk ikke fisk, sier Flølo.

Hun har på ingen måte noe imot at selene er der, men registrerer at fiskefangsten er tynnere enn vanlig med selene til stede.

Spiser 5–6 kg fisk hver dag

Steinar Bredsand

– Det er gjort undersøkelser som viser at en sel spiser 5–6 kilo med fisk hver dag. Det blir mye. Om dette er hele årsaken til at det står dårlig til med kysttorsken, vet jeg ikke. Men at det står dårlig til med kysttorsk, det er sikkert, sier Steinar Bredsand.

Foto: Roald Marker/NRK

Hun er ikke alene om å mene at det er mye sel langs telemarkskysten. Rekefisker Steinar Bredsand seiler gjennom skjærgården hver gang han skal ut for å fiske reker. Han tror det er noen hundre seler langs kysten av Telemark.

Bredsand mener forvaltningen ikke tar selenes påvirkning av fiskebestanden alvorlig.

– Jeg mener det er gjort dårlig jobb fra forvaltningens side for å kartlegge dette. Blir det for mye sel, er det ødeleggende for fiskebestanden.

Jakt

Fiskeridirektoratet åpnet for jakt på steinkobbe etter tellinger i 2014, og det ble gitt 11 fellingstillatelser.

De er allerede brukt opp, og Bredsand mener det må felles flere.

– Det bør åpnes for flere fellingstillatelser av steinkobbe. På enkelte kolonier kan en telle 60–70 sel som ligger på land på samme tid. En ser jo sel inne i fjordene og overalt. Det er helt klart at de beskatter torsken hardt, sier Bredsand.

Spiser helst liten fisk

Havforskningsinstituttet er enig i at kysttorsken sliter, men de uenig med at det er selen som er årsaken.

Kjell Tormod Nilssen, forskar ved Havforskingsinstituttet.

– Det er vanlig å finne opptil 20 forskjellige fiskearter i dietten til steinkobben. Den spiser det som det er mest av. Det ville forundre meg hvis det er stikk i strid med det vi har funnet andre steder, sier Kjell Tormod Nilssen.

Foto: Michael Poltermann

– På en undersøkelse på Hvaler var det under fem prosent av torsk på dietten til steinkobben. Den tar helst liten fisk under 20 cm. Koblingen med at steinkobben er årsaken til at det er lite kysttorsk, stemmer ikke, sier Kjell Tormod Nilssen fra Havforskningsinstituttet.

Havforskningsinstituttet er nå i gang med to undersøkelser. GPS-merking av sel for å se hvor de beveger seg, og å undersøke hva selen faktisk spiser.

Havforskeren sier de mistenker at en del av selen som observeres på Sørlandet høst, vinter og vår, kommer fra Østfold og svenskekysten.