Hopp til innhold

Strid om skiløype kan stoppe VM

Strid om en skiløype i Tryvann Vinterpark kan sette en stopper for snowboard-VM i 2012.

Solheim på Tryvann
Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Sjelden har én enkelt skiløype blitt diskutert på så høyt politisk nivå som da Erik Solheim møtte alle som mener noe om Tryvann Vinterpark i skiutleien i formiddag.

Fordi skisenteret ligger innenfor markagrensa, må Solheim godkjenne utbyggingsplanen.

Mest omstridt er den nye nedfarten i øvre del av Wyllerløypa. Den gjør nemlig at Strømsborgløypa, langrennsløypa fra Sørkedalen til Tryvann, må legges om.

- Forringer skiløypa

Skiforeningen godtar at løypa flyttes, men fylkesmannen og andre friluftsorganisasjoner er imot, deriblant Oslo og Omland Friluftsråd.

- Det er en løype som er viktig for 20.000 mennesker og vi ser ikke nødvendigheten av at den skal ødelegges, sier generalsekretær Asbjørn Olsen.

- Men den skal jo bare legges om?

-Den blir brattere på enkelte områder, og det vil forringe kvaliteten på ei løype som er fin i dag, sier Olsen.

- VM ryker

Men ifølge Norges Snowboardforbund må skiløypa vike plassen for en såkalt slopestyle-trasé i øvre del av Wyllerløypa. Ellers ryker snowboard-VM, som Oslo nylig er tildelt.

- Snowboard-Vm i 2010 er basert på reguleringsplanen slik den er foreslått, og det er på bakgrunn av den vi har fått aksept fra de internasjonale organisasjonene, sier generalsekretær Dagfrid Forberg.

- Blir tilsagnet trukket tilbake dersom desom denne øvre nedfarten ikke blir bygd?

- Det er riktig at vi er avhengige av at reguleringsplanen blir godkjent slik den er foreslått innen 1. september, sier Forberg.

LES: Søknad om snowboard-VM levert

- Skremselspropaganda

Dette er skremselspropaganda, mener Asbjørn Olsen i Friluftsrådet.

- Snowboardforbundet kan flytte trasèen 20-30 meter lengre ned i Wyllerløypa, så er det fullt mulig å arrangere VM i snowboard 2012, sier Olsen.

Men det er ikke bare snowboard-VM som kan stå og falle på at øvre del av Wyllerløypa blir bygd ut.

Styreleder i Tryvann Skisenter, Jan Sundt, sier at utbyggingsplanen allerede er et kompromiss, og at hvis enda mer tas ut, blir det ikke noen utbygging i det hele tatt.

- Vi har kommet fram til et minste felles mulitplum som fungerer for oss, men hvis man tar ut vesentlige elementer av dette nå, da har vi en helthet som ikke lengre kommer til å fungere, sier han.

- Blir det ingen utbygging dersom øvre del av Wyllerløypa tas ut?

- Da blir det vanskelig å rettferdiggjøre en slik utbygging, for det blir en kollisjon mellom de aktive utøverne og alle de andre brukergruppene at dette ikke vil henge sammen, sier Sundt.

LES: Ja til utbygging av Tryvann

- Langsiktig bruk er viktig

På vei ut på befaring i regnet og tåka sa Solheim likevel at han vil søke et nytt kompromiss.

- Det er det vi skal se på nå, om ytterligere kompromiss er mulig eller om man til syvende og sist må velge mellom alternativene. Men vi skal forsøke å behandle dette slik at saken er ferdig i forkant av de fristene som gjelder for VM-søknad, sier Miljøministeren.

- Hvor viktig er snowboard-VM?

- Det er fint å få det til Oslo, men det viktigste er langsiktig bruk av disse anleggene. Det hjelper ingenting å ha det hyggelig noen dager i 2012, hvis man ikke har fått et anlegg som Oslos befolkning kan ha glede over i årene fremover, sier Solheim.