Hopp til innhold

Internasjonalt ja til snowboard-VM

Med enstemmige ja har generalforsamlinger i det internasjonale Snowboardforbundet og verdensserien i snowboard bestemt at Oslo får snowboard-VM i 2012.

Rekruttlandslagskjører Alexsander Østreng under NM 2010

Det eneste som gjenstår nå er at Miljøvernministeren godkjenner utbygging av Tryvann Vinterpark

Foto: Carl Østberg / TTR/WSF

Det eneste som gjenstår nå er at Miljøverndepartementet godkjenner utbygging av Tryvann Vinterpark, der arenaen skal ligge.

Et samlet internasjonalt snowboardmiljø støtter VM i Oslo i 2012

– At det internasjonale snowboardsamfunnet har blitt enige om å gi VM i 2012 til Oslo, er en stor tillitserklæring til det miljøet, Oslo som arrangørby og jobben vi har lagt ned i dette prosjektet, sier Snowboardforbundets president Cecilia Flatum.

Hun mener dette vil bety mye for internasjonal snowboard.

Cecilia Flatum

- Dette er en tillitserklæring, sier Cecilia Flatum.

Foto: Snowboardforbundet

– At det er bred enighet om å lage det første VM siden 1999, og det første VM for slopestyle noen gang, vil også bety mye for internasjonal snowboard. Dette er en tillitserklæring til den jobben vi har gjort de siste årene, sier Flatum.

Moderlandet av vintersport

Flatum får støtte av president i verdensserien i snowboard, Reto Lamm.

– Det er lenge siden det har vært gjennomført store internasjonale konkurranser, dette er stort for snowboardere over hele verden.

– Og at det blir i Norge er ekstra bra. Norge er jo moderlandet av vintersport, forteller Lamm til NRK.

Også Gunnar Tveit, presidenten i det internasjonale Snowboardforbundet, er i syvende himmel.

– Dette er stort. For første gang på lenge får vi samlet de beste kjørerne, sier Tveit.

Men ingenting er klart før Miljøverndepartementet godkjenner utbygging av VM-arenaen i Tryvann Vinterpark.

– Fylkesmannen skal sende sine uttalelser til Miljøverndepartementet i slutten av mai. Erik Solheim har tidligere sagt at han vil prioritere saken når den kommer på hans bord, så vi håper på en snarlig og positiv avklaring, sier Cecilia Flatum.

Forbehold om arenagodkjennelse

Dagens godkjennelse av VM-søknaden har blitt gitt med det forbehold at avklaringer rundt utbygging av VM-arenaen i Tryvann Vinterpark kommer på plass i løpet av sommeren.

Oslo Kommune støtter full utbygging. Byrådet har godkjent reguleringsplanen og kommunen har gitt 33 millioner til utbygging av arenaen. De har også gitt økonomisk garanti på 28 millioner til VMet og 9 millioner til forberedelsene.

Det er Miljøverndepartementet som må stadfeste utbyggingen, noe som skjer etter at Fylkesmannen har kommet med sine uttalelser.

Stian Berger Røsland

Miljøverndepartmentet kan ikke ødelegge denne festen, sier Røsland.

Foto: Aftenposten

– Uten støtten fra kommunen ville ikke dette vært mulig. Nå som snowboarderne har bestemt at VM skal til Oslo, håper vi at saken blir et nasjonalt anliggende, og at regjeringen sørger for at arena og VM blir realisert, sier Cecilia.

Og byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland er enig.

– Nå må vi politisk sørge for at de statlige myndighetene gir oss klarsignal til å bygge ut Tryvann vinterpark. Erik Solheim og Miljøverndepartmentet kan ikke ødelegge denne festen, sier Røsland.

– Det er nå moroa begynner

– Norge har opparbeidet seg stor arrangørerfaring etter å ha gjennomført The Artic Challenge (TAC) i ti år, sier Henning Andersen, daglig leder i TAC.

I 2009 presenterte TAC et stort TV-konsept i samarbeid med NRK. Andersen håper sponsorer også vil være med på trenden.

– Presentasjonen av sporten har blitt spennende på TV, noe som igjen har gjort at internasjonale rettighetsselskapene er kommet på banen. Det blir spennende å se hvordan dette blir under VM i 2012.

Han mener det norske miljøet har vært helt sentralt i denne utviklingen.

– Med VM på hjemmebane blir ikke bare vi belønnet for hard arbeid, men hele snowboardverdenen får et felles symbol og samles rundt. Dette er inspirerende for mange kjørere og flere vil sikkert Det er nå moroa begynner.

Nå håper han Miljøverndepartementet godkjenner utbygging av Tryvann Vinterpark slik at arbeidet med arenaen kan starte.