Hopp til innhold

Slik blir 17. mai-feiringen i Oslo i år

Det blir ikke det storslåtte barnetoget på Karl Johan. I stedet blir det nettsendinger, båtparader og veteranbiltog rundt i Oslos gater.

17. mai-komitéen presenterer en alternativ feiring i Oslo.

– Det blir feststemning i år også, sier leder av 17. mai-komitéen i Oslo, Pia Farstad von Hall (H).

Kledd i bunad og finstas presenterte komitéen i dag den alternative feiringen for nasjonaldagen. Lederen var tydelig på at man må tenke 17. mai-feiring med utgangspunkt i å være hjemme.

– Mye vil gå i de digitale kanalene, sier von Hall.

Leder av 17. mai-komitéen i Oslo, Pia Farstad von Hall (H), sier det blir en annerledes feiring i år.

Leder av 17. mai-komitéen i Oslo, Pia Farstad von Hall (H), sier det blir en annerledes feiring i år.

Foto: Christopher Sandøy/NRK

Allerede 23. mars varslet komitéen at de jobbet med en plan B for feiringen i hovedstaden.

Det ble tidlig avgjort at barnetogene på 17. mai ikke vil gå som planlagt.

– Det har sittet langt inne å ikke ha et barnetog i Oslo. Det har historiske dimensjoner. Det har vært en vanskelig beslutning, samtidig en riktig beslutning. Helse kommer først, sa von Hall.

Flaggheising på nett

Det skal gjennomføres flaggheising og kransenedleggelse i forbindelse med at det er 75 år siden frigjøringen, men med mindre publikum til stede. I år vil dette også sendes på nett. Lokale markeringer og taler fra elever vil foregå i regi av den enkelte skole.

korps

Korps vil kunne marsjere, men med to meters avstand.

Foto: Norges Musikkorps Forbund

Det skal også være lov for korps å marsjere og spille i gatene, men med to meters mellomrom. Dette kan folk følge med på fra vinduene og balkongene sine.

Båtparade og veteranbiltog

Det er også planlagt båtparade på fjorden og veteranbiltog rundt i gatene.

– Det blir båttog på fjorden. Men ikke alle kan oppsøke sjøkanten, så det er lagt opp til at veteranbiler og korps skal oppsøke folk hjemme og skape 17. mai-stemning, sier von Hall.

Karl Martin Warberg, som er initiativtager på veteranbilene, har opprettet arrangementet på Facebook.

– Jeg så for meg flotte veteranbiler opp Karl Johans gate, som erstatning for barnetoget. Men det går ikke i disse koronatider, skriver han på siden.

Omtrent ti biler vil dermed møtes i en gruppe og kommer til å kjøre gjennom flere bydeler i hovedstaden med pyntede biler.

De kommer til å starte ved Langerud sykehjem klokken 11.00 og legge turen innom 5-6 steder på østkanten med retning sentrum.

TV-sendinger

NRK utvider 17. mai-sendingen, som vil ledes av Nadia Hasnaoui og Christian Strand. Det vil da bli direktesending fra taket på Marienlyst, med diverse gjester og artister. Sendingen vil vare fra klokken 7.50 om morgenen til 17.00 om ettermiddagen.

Gratulerer med dagen! 17 mai 2019

Nadia Hasnaoui (i midten) og Christian Strand er årets programledere i NRKs 17. mai-sending.

Foto: Ole Kaland / NRK

Klokken 13.00 går salutten fra Akershus festning, som man følge med på NRK sin 17. mai-sending.

Allsang klokken 13

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) og 17. mai-komitéen planlegger for at hele landet skal synge nasjonalsangen, samtidig.

– Klokken 13 på 17. mai blir det salutt ved ni festninger, 21 skudd med fem sekunders mellomrom. Så skal Det Norske Solistkor synge «Ja, vi elsker», og alle kan være med, har Raja tidligere sagt.

Dette bekrefter von Hall at Oslo vil være med på.

– Da er det bare å kle seg i festtøy og gå ut på balkongen og synge! Det håper jeg Oslos befolkning blir med på for å skape fellesskapsfølelsen, sier hun.

– Men hva om folk møtes i hopetall?

– Det oppfordrer vi folk til ikke å gjøre. Vi må ta smittevernhensynet, det er jo bakgrunnen for at barnetoget ble avlyst i år, sier von Hall.

Årets festkonsert på Sentralen starter klokken 15.30. Der vil elevtalenter fra Osloskolen bli presentert. Konserten kan sees på nettet og du finner informasjon om konserten når det nærmer seg nasjonaldagen på nettsiden til Oslo kommune.

Det er foreløpig ikke kjent hva kongefamilien planlegger å gjøre.

Det blir 17. mai selv om det ikke blir barnetog i år, sier 17. mai-komiteen i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NPK