Hopp til innhold

Sammenligner Røkkes planer med Trump Tower

Lokale motstandere av Kjell Inge Røkkes skyskraper på Fornebu kaller planen gigantomani. – Vi er lei rike utbyggere som får ta seg til rette i Bærum, sier en av de lokale motstanderne.

Skyskraper Røkke

TOPPEN AV FORNEBU: Slik blir utsikten hvis Kjell Inge Røkke får bygge skyskraperen på Fornebu. Skyskraperen skal være blå som havet, og fasaden skal i hovedsak bestå av glass.

Foto: FP Eiendom

En skyskraper like høy som Trump Tower i New York. Det er Kjell Inge Røkkes planer for Fornebu.

Røkke skyskraper

200 METER HØY: Røkkes skyskraper kan bli Norges høyeste bygning.

Foto: FP Eiendom

Rett ved Fornebu-porten, der det i dag ligger en volleyballbane, ønsker Kjell Inge Røkkes selskap, FP Eiendom, å bygge en skyskraper på 200 meter. Bygget vil være synlig i mils omkrets.

Om kommunen sier ja, blir skyskraperen det høyeste bygget i Norge, over 80 meter høyere enn Plaza.

STORE PLANER: Tirsdag ble planene for REV Ocean Headquarters lagt frem

Et par steinkast unna ligger et av Oslo-områdets eldste og mest verneverdige boligområder Lagåsen.

– Vi er i harnisk over disse planene. Hele området Lagåsen blir liggende i skyggen av denne skyskraperen, sier nestleder i Foreningen for Fornebo vel, Anne Greve.

Anne Greve, Fornebu velforening

I HARNISK: Nestleder i Foreningen Fornebo vel er opprørt over planene til Kjell Inge Røkke.

Nansen i skyggen av Røkke

Lagåsen er et verneverdig område i Bærum med stor kulturhistorisk verdi. Her ligger blant annet Fridtjof Nansens hus Polhøgda.

– Området ligger inne som et kulturvernområde i Bærum. Nå håper vi at politikerne stopper dette, slik at et høyhus à la Trump-tårnet i New York ikke blir klint opp til dette verneverdige og unike området. Det er et område som nå er under press fra alle kanter, sier Greve.

Polhøgda

I SKYGGEN: Det historisk viktige Lagåsen kommer i Skyskraperens skygge. Der ligger blant annet Polhøgda, Fridtjof Nansens bolig.

Foto: Sverre A. Børretzen / NTB scanpix

I kommunens planutvalg er de atskillig mer positive. Ikke minst fordi skyskraperen etter planen skal inneholde World Ocean Headquarters (WOH) – et verdensledende havsenter.

Nestleder i planutvalget i Bærum, Terje Hegge (H) sier:

– Det ser spennende ut. Hvis Norge tar et lederansvar med utfordringene som gjelder havet, og Bærum kommune kan bidra til dette, vil det være flott. Men vi har ennå ikke tatt stilling til planene.

Klokken 14:00 viste FP Eiendom frem planene på en pressekonferanse på Fornebu, der både statsminister Erna Solberg og Nina Jensen var til stede. Jensen er finansministerens søster, og er utpekt som sjef for havsenteret.

Erna og Røkkes planer

ET BLÅTT BYGG: Statsminister Erna Solberg valgte å være til stede da Røkkes eiendomsselskap presenterte planene om skyskraper. – Et pent, blått bygg, sa Solberg.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Havet er så viktig. Så når man bygger havets hovedkontor, må det synes overalt fra, sier Jensen om skyskraperens planlagte høyde.

– Det er et vakkert, blått bygg, sier statsminister Erna Solberg (H) når hun ser modellen over Røkkes planer.

Prangende

I lang tid har det vært debatt om utbyggernes rolle i Bærum, i takt med at flere av Norges rikeste menn har investert stadig større summer i eiendommer i kommunen.

Eiendommer som stiger kraftig i verdi når utbygger får bygge i høyden.

– Dette ligger an til å bli stort, stygt og prangende, sier Ole Andreas Lilloe-Olsen, gruppeleder for Venstre i Bærum kommune.

Lillioe-Olsen forteller at lokalpolitikerne er delt i synet på skyskrapere i kommunen.

Ole Andreas Lilloe-Olse

KJØPER IKKE RØKKES BUDSKAP: – Det er fullt mulig å bygge et havsenter, uten å få en skyskraper som ruver over alt annet, sier Venstres gruppeleder i Bærum.

– Hvis en mektig utbygger skal få sette sine gigantomaniplaner foran innbyggernes ønsker og behov, blir jeg oppgitt, sier Lilloe-Olsen

Ifølge Venstre-politikeren er folk flest i Bærum motstandere av skyskrapere.

– Folk flest her i Bærum ønsker seg ikke dette. Dette er bygg som kun vil tjene Røkke.
Jeg vil også ha havsenter i kommunen, men ikke på disse premissene, sier Venstre-politikeren.

– En bauta for Røkke, ikke for innbyggerne

Gruppelederen i Venstre viser til byggingen av Telenor Arena, der han mener kommunen nærmest ble lurt.

– Dette blir bare en bauta for Røkke. Å la Røkke bygge skyskraper for at kommunen vil ha havsenter, er ingen garanti for at havsenteret vil ligge der i fremtiden. Det har vi lært av Telenor Arena, sier Lilloe-Olsen.

For eiendomsinvestorer har Bærum, med sin nærhet til både havet og Oslo, blitt et stadig mer attraktivt område. Tomteprisene øker stadig, og flere av landets rikeste menn, som Røkke og Gjelsten, har kjøpt opp store områder.

Lei rikingene

– I Bærum er vi lei av at rike utbyggere skal bestemme hvordan kommunen skal utformes. Gang etter gang setter utbyggere premissene, sier Jan-Christian Mollestad, styremedlem i Vestre Stabekk vel.

Mollestad har vært med i flere aksjonsgrupper som har kjempet imot store byggeprosjekter i Bærum.

Jan-Christian Mollestad

SIER NEI TIL RØKKE: – Utbyggerne i Bærum har tatt seg til rette for lenge, sier Jan-Christian Mollestad, beboer i Bærum. Han mener kun eiendomsutviklere tjener på skyskrapere.

Voldtar luften

– Med dette forslaget er vi i Bærum og Norge kommet til et veiskille. Å reise et enormt blått bygg som dette på en grønn plett som Snarøya, vil åpne alle sluser for å voldta luften også i Norge, sier Mollestad.

Mollestad peker på Telenor Arena som et skrekkeksempel på hvordan Bærum kommune har gitt fra seg kontrollen til kommersielle utbyggere.

– På meg virker dette som et desperat forsøk på å lage seg en minneobelisk ingen kan unngå å bli plaget av. Men jeg håper våre stakkars lokalpolitikere ikke lar seg friste av all glansen og glitteret, sier Mollestad.

En del av Røkkes plan er å bygge et havforskningssenter for verdenshavene. Finansminister Siv Jensens søster Nina Jensen jobber for Røkke, og har altså en sentral rolle i dette.

Vil ikke kortslutte

Øyvind Eriksen, som jobber for Røkke, tror saken kan bli behandlet allerede i høst. Etter planen skal bygget stå ferdig innen fem år, forteller Eriksen til NRK.

I Bærum ligger det an til debatt i tiden som kommer. Foreløpig er Høyre-ordføreren positiv til planene.

– Jeg har ikke tenkt til å kortslutte den debatten nå, men ser frem til at det blir en god prosess og at kommunestyret skal avgjøre den saken, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog.

NRK har vært i kontakt med eiendomsutviklere som uttaler at skyskraperen potensielt vil gi milliardinntekter før Røkke, dersom kommunen går med på planene.

Kjell Inge Røkke

VIL HA SKYSKRAPER: Kjell Inge Røkke lokker med et havsenter for å få Bærum til å si ja til skyskraperen i blått glass.

Foto: Scanpix

Saken oppdateres

NRK anbefaler