Hopp til innhold

– Løvenskiold får en gavepakke på 1,5 milliarder fra Bærum Høyre

Mot fylkesmannens anbefaling vil Bærum Høyre bygge 2200 leiligheter på Carl Otto Løvenskiolds eiendom på Fossum. Det vil ifølge Rødts listekandidat Stein Stugu bety milliardinntekter for Bærum Høyres største giver.

Carl Otto Løvenskiold

BOLIGER: Carl-Otto Løvenskiold har fått ja fra Bærum kommune om boligutbygging på eiendommen hans på Fossum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Valglogo
BEDRIFTSFORSAMLING

REAGERER: Stein Stugu mener det er en ukultur mellom Høyre og sterke grunneiere i kommunen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Et svært forsiktig anslag er at dette er en og en halv milliard, antageligvis mer. Det er veldig store beløp i spill og store inntektsmuligheter for Løvenskiold, mener Stugu, 6. kandidat på Rødts liste ved kommunevalget.

For å komme fram til milliardbeløpet har Stugu anslått en tomteverdi på rundt 15.000 kroner per kvadratmeter. Han mener altså at Løvenskiolds eiendom vil være verdt over halvannen milliard når utbygging og investeringer er gjennomført.

– Det er forsiktig hvis du regner med at 100 kvadratmeter i Bærum nå går for 6,7,8 millioner kroner, sier Stugu.

800.000 til Bærum høyre

Lisbeth Hammer Krog

VIL IKKE: Ordfører Lisbeth Hammer Krog ønsker ikke å uttale seg om saken.

Foto: Høyre

Bærum Høyre, som har rent flertall i kommunestyret, har altså gått inn for at Løvenskiold skal få bygge de 2200 leilighetene, mot fylkesmannens anbefaling. Utbyggingen møter også motstand fra flere andre hold, som Budstikka har skrevet flere artikler om (se lenker nedenfor). Her er noen av motargumentene:

  • Utbyggingsområdet ligger langt fra etablerte kollektivårer. Kommunen fikk nylig ny t-banelinje til tre milliarder kroner, men flere tilgjengelige tomter langs t-banelinjen er ikke med i kommuneplanen for boligbygging.
  • Prosjektet omfatter landbruksområdet Smiejordet.
  • Naboene i området mener at veiene ikke tåler mer trafikk.

Tidligere denne måneden skrev nevnte Budstikka at Løvenskiold-selskapet Løvenskiold-Vækerø har støttet Bærum Høyre med totalt 800.000 kroner siden 2009. Selskapet er dermed den desidert største giveren til partiet lokalt.

Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog ville ikke å la seg intervjue av NRK om saken, men skriver i en tekstmelding at det ikke er fattet endelig vedtak vedrørende Fossum. Hun avviser også at det er sammenheng mellom bidrag fra Løvenskiold og Høyres vedtak. Det har også partiet uttalt til Budstikka tidligere.

– Det er ingen sammenheng mellom hva Løvenskiold har gitt og det vi står for i Fossum-saken. Vi former vår politikk ut fra hva vi mener er riktig, sier Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes til avisa.

Løvenskiold avviser også noen form for sammenheng.

– Jeg har støttet Høyre både sentralt og lokalt fordi jeg mener det er helt avgjørende at det partiet får økonomisk støtte på lik linje med den Ap får av LO, sier Carl Otto Løvenskiold til Budstikka.

– Gode penger

Baard Schumann

JACKPOT: Baard Schumann forteller at grunneierne på Ballerud vil tjene gode penger på utbyggingen.

Foto: Selvaag bolig

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA, sa til NRK i forrige uke at det er jackpot for en grunneier når et område blir attraktivt for boligutbygging, men han ønsker ikke å uttale seg om verdien av Løvenskiolds tomt på Fossum. Selvaag har nylig fått klarsignal til å bygge på Ballerud, også det i Bærum, der det er snakk om langt færre boliger.

– Det er klart at grunneierne kommer til å tjene gode penger på denne tomten, sier Schumann.

– Snakker vi flere hundre millioner?

– Ja, det gjør vi.

NRK har snakket med flere andre personer i eiendomsmarkedet for å få en vurdering av Stugus anslaget om en eiendomsverdi på over halvannen milliard. Anslagene blir bekreftet.

AKTUELT NÅ