Hopp til innhold

Politiet med ekstra bemanning før hatoppgjøret: – Vi har tatt høyde for historien

Oslo-politiet er forberedt før det utsolgte lokalderbyet mellom Vålerenga og Lillestrøm i hovedstaden i kveld. Oppgjøret nærmest garanterer høy temperatur.

Politiet var til stede også da VIF spilte mot LSK i 2021.

Politiet var til stede også da VIF møtte LSK i 2021.

Foto: Javad Parsa / NTB

Klokken 18 søndag møtes de to rivalene til det som hver sesong skaper flere overskrifter enn vanlig.

– Politiet behandler det som en kamp som vi følger ekstra med på. Det er nok litt flere politi enn en vanlig kamp, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Han vil ikke gå i detalj på hvilke ressurser som er i sving i Oslo i kveld.

– Vi har tilstrekkelig med politi i området og ellers i byen til å følge opp den kampen, sier Hekkelstrand.

Utsolgt betyr over 16.500 mennesker innenfor stadionportene.

Vålerenga oppfordrer på sine nettsider alle til å møte opp tidlig. Klubben opplyser at tilskuere som møter opp senere enn en time før kampstart, ikke er garantert å komme inn til avspark.

«Av sikkerhetsmessige hensyn vil det være segregering utenfor og rundt Intility Arena både før, under og etter kampen», opplyses det om.

Hærverk

– Vi har tatt høyde for historien til de kampene og andre lignende kamper i området. Vi kommer til å være til stede før, under og etter, både inne og utenfor arenaen, sier Hekkelstrand.

Han understreker at det ikke bare gjelder området på Helsfyr, men også «andre områder der det er naturlig å være til stede».

Det intense oppgjøret har skapt mye furore i norsk fotball i lang tid. I 2013, tre dager før kamp på Åråsen, ble det gjort hærverk på Tom Lund-statuen.

I 2019, sist LSK vant borte mot Vålerenga, fikk Lillestrøms Aleksander Melgalvis bot etter at han satte et LSK-flagg på banen etter 3-0-seieren.

Lillestrøm 20191026. En maskert vålerengasupporter står foran står foran «klanen» som brenner bengalske lys under eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Vålerenga på Åråsen Foto: Terje Bendiksby / NTB

Da lagene møttes på Åråsen stadion i 2019, så det slik ut.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Stor tribunekamp

Tribunekrigen er reell med bluss, politioppbud og uforutsette hendelser.

– Derbyet har vokst til å bli en veldig stor tribunekamp. Interessen rundt denne kampen økte etter at pandemien var over, sier Kanari-fansens talsmann Tony Johansen til Romerikes Blad.

Vålerenga ligger på kvalifiseringsplass etter tre kamper. Det ble seier over Aalesund i serieåpningen før to strake tap fulgte (Sarpsborg og Brann).

Lillestrøm vil klatre opp til 2.-plass med seier. De gulkledde sesongåpnet med tap for Viking. Deretter har det blitt ettmålsseirer mot Strømsgodset og Molde.

I fjor vant Vålerenga 3-1 etter blant annet to scoringer av Osame Sahraoui.