Hopp til innhold

Nye Oslo lufthavn klar for mer enn 30 millioner reisende

Torsdag formiddag åpner den nye terminalen Pir Nord på Oslo lufthavn og har blitt 120.000 kvadratmeter større.

Nye terminal på Oslo Lufthavn

PIR NORD: Slik ser den nye inn- og utenlandsterminalen ut.

Foto: Espen Solli / AVINOR

– Dette er som 17. mai og julaften på en gang. Vi har en fantastisk flyplass som er pyntet og klar for hele Norge, sier sjef ved OSL, Øyvind Hasaas.

Øyvind Hasaas

LYKKELIG SJEF: Øyvind Hasaas er lufthavnsjef på OSL.

Foto: Hanna Seferowitcz / NRK
Hanne Tøndel

Hanne Tøndel reiste fra OSL til Svalbard torsdag morgen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

I dag er den offisielle åpningen av nye Oslo lufthavn. Den nye og moderne Pir Nord som er både en inn- og utenlandsterminal er blitt dobbelt så stor. De nye 120.000 kvadratmeterne skal bidra til håndtere 32 millioner passasjerer i året.

Hanne Tøndel skulle torsdag morgen til Svalbard og gledet seg over den nye terminalen.

– Det er kjempefint! Det er veldig luftig her, og jeg tror folk får bedre plass når de venter på flyene. Så har de en egen Norgesglass-bar, og det er flott, sier Tøndel.

En sommerfugl

De nye endringene skal effektivisere flyplassen og gjøre at det er lett å finne frem for reisende. ​

– Vi har gjort flyplassen og systemet rundt mer logisk, noe arkitektene har vært nøye med. Vi ser ikke så mange reisende som er ute og lurer på hvor de skal hen når de skal ut å reise, sier Hasaas.

Til sammen har 300 arkitekter og ingeniører jobbet med tegningene til den nye terminalen som er bygget inntil gamle Gardermoen. Resultatet er det arkitekten av den nye terminalen, Gudmund Stokke, kaller for en sommerfugl.

– Piren er som et rør og når den nærmer seg den gamle terminalen ut, utvider den seg. Så bretter fasaden seg opp og blir en sommerfugl-form, som har en lett tilknytning til den gamle terminalen. Det har gitt flyplassen spesielle former, sier Stokke.

Naturlige materialer, håndverk, luft, lys, snø og utsyn er stikkord som beskriver den nye lufthavnen. Et eksempel er butikkene som har fått former som steiner.

– Passasjerene skal flyte som vann rundt steinene, utdyper Stokke.

Se den offisielle åpningen av flyplassen her.

Viktig arbeidsplass

Tom Staahle

STORFORNØYD ORDFØRER: Tom Staahle er ordfører i Ullensaker kommune.

Foto: Edin Babic / NRK

Landets hovedflyplass er ifølge ordføreren i Ullensaker en viktig institusjon både for kommunen og hele landet. Tom Staahle har fulgt utbyggingsprosessen fra begynnelsen av og forteller at det er fantastisk å endelig kunne se sluttresultatet.

– Som vertskommune for hovedflyplassen så er det en stor glede å se utviklingen som skjer her. OSL er en viktig arbeidsplass for mange som bor i min kommune og betyr mye for oss, sier Staahle.

100.000 passasjerer om dagen

Ledelsen på OSL forteller at de har øvd på takle passasjerøkningen siden 1. desember, men den virkelig store testen kommer fra 1. mai og frem til høstferien.

– På det tidspunktet er det mer enn 100.000 passasjerer som er innom lufthavnen hver dag. Det er da vi får sett om anlegget tåler belastningen, noe vi er trygge på at den gjør, sier OSL-sjef Øyvind Hasaas.

Tax Free på Oslo Lufthavn

MAT OG KLÆR: I den nye inn- og utenlandsterminalen er det kommet 22 nye spisesteder og det er en større variasjon av butikker.

Foto: Nina Didriksen / NRK