Hopp til innhold

Miljøpartiet i Vestby fikk advarsel

De Grønne i Vestby har fått advarsel fra Partilovnemnda fordi de ikke rapporterte inn et valgkampbidrag innen fristen. Det var partilederen selv som betalte regningen for en brosjyre. – En streng reaksjon fra nemnda, sier hun.

Vestby MDGs brosjyre

BETALTE BROSJYREN SELV: Partilederen i Vestby MDG betalte for en brosjyre om partiet. Det regnes som et valgkampbidrag.

Foto: Vestby MDG

I innspurten av valgkampen fikk Miljøpartiet De Grønne i Vestby i Akershus laget en brosjyre som partiet sendte til alle husstander i kommunen. Partiet hadde håpet å bli sponset med rundt 20 000 kroner til dekning av denne utgiften, men fikk ikke inn nok penger. Det hele endte med at partileder Bente Bakke betalte regningen selv.

Bente Bakke i Vestby MDG

Bente Bakke er leder av Miljøpartiet De Grønne i Vestby.

Foto: Vestby MDG

I tillegg hadde hun gitt partiet 5 000 kroner i mars, men dette beløpet lå under grensen for rapportering. Ifølge partiloven må partiene melde fra om bidrag over 10 000 kroner som de får i et valgår.

De Grønne i Vestby rapporterte inn bidragene først etter fristen. Nå har Partilovnemnda gitt Vestby MDG en formell advarsel for brudd på fristen for å rapportere valgkampbidrag.

– Hvis partiet bryter reglene igjen risikerer det en avkorting i partistøtten, sier sekretariatsleder Tor Henriksen i Partilovnemnda.

– Jeg er en nettidiot

Partileder i Vestby MDG, Bente Bakke, beklager at partiet ikke klarte å overholde fristen for å rapportere inn valgkampstøtten. Hun er overrasket over advarselen.

– Jeg synes det er en streng reaksjon, for vi har ikke prøvd å skjule noe, sier Bakke til NRK.

Hun forteller at hun og andre i partiet var overarbeidet og utslitt i innspurten før valget og at de derfor ikke rakk å melde inn beløpet innen fristen.

– Jeg er jo over 70 år og litt nettidiot, legger hun til.

Fire advarsler

Valgkampbidragene skal meldes inn på nettsiden partifinansiering.no, og fristen er fire uker etter at partiet fikk bidraget, senest fredag før valgdagen. Bakke forteller at hun strevde med det tekniske på nettet.

– Jeg prøvde å finne ut av den rapporteringen på nettet, men det klarte jeg ikke, og derfor fikk jeg en av de andre i partiet til å gjøre rapporteringen etterpå, sier Bakke.

– Selvfølgelig skal vi skjerpe oss neste gang, understreker hun.

Tor Henriksen

Tor Henriksen er sekretariatsleder i Partilovnemnda.

Foto: Håvard Gjelseth

– Synes du reglene er for strenge?

– Nei, reglene er for så vidt ok, men jeg synes reaksjonen var litt streng første gang for et nytt parti.

Reglene om rapportering av valgkampbidrag kom i 2013 og Partilovnemnda har ikke hatt så mange saker. Hittil har nemnda gitt fire advarsler.

– Vi ser på dette som en alvorlig sak. Prinsippet er at alt skal være kjent informasjon før valgdagen, sier sekretariatsleder Tor Henriksen.