Hopp til innhold

Ordførerskifte i Vestby etter mye krøll

Bygdelista hoppet over gjerdet og velger rødgrønn side i Vestby kommunestyre. Etter lange forhandlinger er Tom Anders Ludvigsen fra Arbeiderpartiet og Eirin Bolle fra Bygdelista valgt til henholdsvis ordfører og varaordfører.

Tom Anders Ludvigsen

Tom Anders Ludvigsen fra Arbeiderpartiet gjør comeback som ordfører i Vestby. Han styrte ordførerkontoret også i perioden 1999-2007.

Foto: Edin Babic / NRK

Valglogo

Det nye kommunestyret i Vestby ble konstituert i et møte mandag kveld.

Her ble Tom Anders Ludvigsen (Ap) og Eirin Bolle (Bygdelista) valgt til ordfører og varaordfører. Det skjer etter at Ap, SV, Senterpartiet, Venstre og Bygdelista har inngått et valgteknisk samarbeid.

Til sammen har den rødgrønne blokka 21 representanter i kommunestyret, mens Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Miljøpartiet De Grønne samlet har 14 representanter.

– Nå har vi et flertall og et stødig fundament med en politisk plattform vi er enige om, sier Eirin Bolle, listetopp for Bygdelista.

25.september inngikk Høyre og Ap et valgteknisk samarbeid om å styre Vestby, men denne ble brutt av Høyre etter halvannen uke. Da måtte det nye forhandlingsrunder til.

Lange forhandlinger

Bygdelista gikk etter valget 14.september i forhandlinger med høyre-sentrumspartiene i kommunestyret med sikte på å danne et flertall.

Eirin Bolle

- Bygdelista vil jobbe for et nytt politisk klima i Vestby, sier Eirin Bolle, nyvalgt varaordfører fra Bygdelista.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Vi var inne i forhandlinger på borgerlig side en stund, men de kollapset fordi Høyre ikke hadde en samlet gruppe, og det kunne ende med at Ludvigsen ble ordfører uansett, sier Eirin Bolle.

Søndag kveld sendte Bygdelista ut en pressemelding om at de hadde valgt å støtte rødgrønn side, skriver Vestby Avis. Her går det fram at partiet mener det er mest hensiktsmessig å ta del i det rødgrønne samarbeidet, sett opp mot BLs program og innbyggernes beste.

Bygdelista ble dannet i vår, og består blant annet av flere utbrytere fra Vestby Høyre.

Bedre politisk miljø

Det har over lang tid vært mye uro og konflikter i politikken i Vestby.

– Det viktige i den politiske situasjonen vi er i, er å ta tak og bedre det politiske miljøet, sier nyvalgt ordfører Tom Anders Ludvigsen.

– Det viktigste for meg som ordfører er å involvere hele kommunestyret, i et politisk verksted, som da vil skape tillit. Tillit til politiske prosesser har det ikke vært mye av i Vestby kommune de siste åra, dessverre. Nå må vi få til å involvere alle fra første stund.

Hva er årsaken til alle de politiske konfliktene i Vestby?

– Vi er jo bare mennesker, og noen mennesker går ikke i hop. Her har det vært mange personlige motsetninger, men også saker som har gjort at det har blitt vondt for opptil flere. Det har ikke vært bra for det politiske miljøet i Vestby kommune, sier Ludvigsen.

Det har også stormet rundt avtroppende Høyre-ordfører John Ødbehr, som fikk et mistillitsvedtak mot seg i september på grunn av høye mobilregninger. Høyre gikk tilbake med 17 prosentpoeng i valget i Vestby.