Hopp til innhold

Meglere skryter av egne feilvurderinger– kaller det «rekordsalg»

Trenden bekymrer Forbrukerombudet, som mener det skaper urealistiske forventninger i et allerede hardt presset boligmarkedet. – Bør heller si at vi bommet, mener Privatmegleren.

– Det er ganske paradoksalt at du som megler skryter av at du stadig bommer på den prisvurderingen du selv har satt. Om det ikke er lokkepris, så gir det et veldig uheldig bilde ut til publikum, sier fagdirektør i Forbrukerombudet Tonje Hovde Skjelbostad.

Tonje Hovde Skjelbostad

FØLGER MED PÅ LOKKEPRISER: Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet sier eiendomsmeglere som skryter uhemmet av å ha solgt langt over prisantydning, gjør det enkelt å vite hvilke meglere de bør følge ekstra med på.

Foto: CF-WESENBERG

Tidligere i år ble eiendomsmeglerne i Oslo enige om å droppe verdi- og lånetakst på boliger, og bestemte at det er meglerne selv som skal sette en pris på boligen. Likevel benytter mange eiendomsmeglere anledningen til å skryte, på blant annet Facebook, av at de har solgt boliger langt over prisantydning.

Forbrukerombudet mener den nye praksisen er svært uheldig både for selgere og kjøpere.

– For selgere gir det bildet at hvis du bruker en megler som ikke oppnår en fantastisk pris, så har vedkommende gjort en dårlig jobb. Som kjøper må du legge inn en buffer når du går på visning, og tenke at denne går 500.000–1 million over takst, sier Skjelbostad.

Prøver å endre praksis i bransjen

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl Geving skjønner at meglere lar seg friste av å bruke begrepet "prisrekord".

Carl Geving

PRØVER Å SKJERPE SEG: Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl Geving mener de prøver å skjerpe markedsføringen.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Jeg tror publikum er forferdelig opptatt av det. Du kan ta deg en tur på Grünerløkka og høre hva folk snakker om. Det er dette de er opptatt av, sier han.

Ifølge Geving jobber de med å snu dette, og mener at boligmarkedet etter hvert vil bli bedre med meglere som takstmenn.

– Vi er ikke glade for denne markedsføringen. Vi mener at vi som bransje må prøve å endre praksis. Vi må endre kommunikasjonen. På den måten ikke opprettholde forventningen at alt skal selges til rekordpris.

– Vanskelig å treffe

Grete W. Meier

MENER DET ER VANSKELIG Å PRISSETTE: Administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Meier mener det er et vanskelig marked å sette riktig pris.

Administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Meier mener bruk av "prisrekord" og skryting av å selge over prisantydningen er en uheldig markedsføring.

– Både fordi det er så mye psykologi i markedet, og det er med på å drive markedet oppover. Det er også feil fordi det er megler som setter prisantydning. De bør heller si at de bommet på den prisantydning de hadde satt.

Kvalitetssjef Line Rollve Røstad i Eiendomsmegler 1 fraråder sine meglere å bruke denne typen markedsføring.

– I utgangspunktet har vi som foretak sagt at vi tenker at en sånn type markedsføring ikke er helt heldig, så blir det opp til megler selv hva de velger å gjøre. Det tror jeg begynner å bli policyen til de aller fleste foretakene.

– Har verktøyene til å prise riktig

At boligmarkedet i Oslo er både tøft og vanskelig om dagen er ingen nyhet. Men Meier mener ikke meglere som beregner feil priser har skylden for det.

– Oslomarkedet er i en helt spesiell situasjon der prisveksten har vært 16 prosent det siste året, og da er det vanskelig å treffe.

Likevel mener Forbrukerombudet at meglere må ta et større ansvar for å prise boligene riktig.

– Og de har verktøyet til å gjøre dette riktig. Så vanskelig skal det ikke være, sier Skjelbostad.