Hopp til innhold

Verditakst ut. Lokkepriser inn?

Tilstandsrapporter gjør fullt inntog i boligmarkedet i Oslo etter at meglerne i vår ble enige om å slutte å bruke takstmenn til å vurdere boligens verdi. Takstmenn frykter lokkepriser fra meglerne når verditaksten er borte.

Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo

NY PRISSETTING: Mange eiendomsmeglere i Oslo har helt droppet verdivurdering fra takstmenn når boliger legges ut for salg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det har vært en stor økning i bruk av såkalte tilstandsrapporter ved boligsalg i Oslo de siste månedene.

Tidligere i år ble eiendomsmeglerne i hovedstaden enige om å droppe verdi- og lånetakst på boliger i Oslo. Fra 1. juni har mange sluttet med både en takst satt av takstmann og en prisantydning fastsatt av eiendomsmegleren. Nå er det i de fleste prospekter bare en sum satt av en eiendomsmegler som kjøper og selger skal forholde seg til.

På Bogstad i Oslo viser eiendomsmegler Emilie Skatvedt fram en fireroms leilighet. Potensielle kjøpere spør om alt fra våtrom til årstall på vinduene.

– Mange lurer på hvorfor ikke takstmannen har satt noe pris på boligen. De tror det mangler en side, sier Skatvedt.

Eiendomsmeglere Synnøve Nyhagen og Emilie Skatvedt

Eiendomsmegler Emilie Skatvedt (t.h.) sier folk er begynt å bli vant til at det nå ikke står en prisvurdering fra takstmann på objektene hun selger. – Nå skal takstmannen gjøre en vurdering av tilstanden av bygget mens meglerne skal sette pris på objektet, som er det vi kan best og vi kjenner markedet, sier hun.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Viktig med objektiv og uavhengig informasjon

Istedenfor en takst, har meglere nå begynt å anbefale selger å bruke en såkalt tilstandsrapport ved salg. En utfyllende rapport om tilstanden på boligen. I den tekniske rapporten settes karakter på tilstanden til blant annet vinduer, tak, gulv og bad.

Are Andenæs Huser

Are Andenæs Huser i Norges takseringsforbund mener det er uheldig at takstmenn ikke lenger skal si sitt om markedsverdien til boliger.

Foto: Nicolas Tourrenc

Norges takseringsforbund har de siste månedene sett en økning i bruk av tilstandsrapporter og en tilsvarende nedgang i de gamle verdi- og lånetakstene.

– Isolert sett er bruk av tilstandsrapporter og økt bruk av dette positivt. Men vi er bekymret for at for mange av disse ikke inneholder konklusjon om takstmannens vurdering av markedsverdien, sier direktør Are Andenæs Huser.

Takseringsforbundet mener at markedsverdi satt av en uavhengig takstmann kan forhindre at meglere setter prisantydningen for lavt for å få flere på visning. Også kjent som lokkepriser.

– Slik boligmarkedet er i dag blir kjøper bombardert med informasjon om eiendommen, mesteparten er salgsmateriell. Derfor er det viktig med objektiv og uavhengig informasjon ikke bare om tilstand, men også hva den egentlig er verdt, sier Huser.

Carl Geving

Carl Greving som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke bekymret for at det skal bli mer lokkeprising når ikke takstmenn lenger setter en prisvurdering. – Utfordringen i Oslo, med den ekstreme prisutviklingen vi har sett over ganske lang tid, er å styre folks forventninger. I dag virker det som både kjøper og selger går inn i markedet med en forventning om at alt skal selges langt over prisantydning. Det er meglerbransjens utfordring å få gjort noe med dette: Å prøve å styre forventningene så prisene kan settes riktig, sier han.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Mener det gir økt trygghet for kjøper

– Det er en myte at meglerne først og fremst lever av høyest mulig boligpriser, sier direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener forbrukerne er tjent med at megler setter prisen, og at takstmannen vurderer tilstanden på boligen.

– Da får du god teknisk informasjon om boligens tilstand. Det gir økt trygghet for kjøper og selger når du vet hva du får, sier Grevig.

Lokkepriser er han ikke bekymret for.

På Bogstad går visningen mot slutten. Marius Waldal er på jakt etter en ny leilighet, og han savner ikke verditaksten i prospektet.

– Generelt har takstmenn hengt litt etter, og nå henger tydeligvis også megler etter med tanke på hva markedet faktisk er villig til å betale, sier han.

Martin Waldal

Martin Waldal er på boligjakt, her på visning på Bogstad, og syns ikke det er noe gøy at alt stort sett går mye over takst og prisantydning. – Vi har måttet senke maksprisen i søket vårt etter bolig på Finn fordi alt går så mye over at det ikke er vits i å se på boliger som ligger nært maksgrensa vår, sier Waldal.

Foto: Elin Martinsen / NRK