Hopp til innhold

Mann tiltalt for overfallsvoldtekter i Oslo

En 38 år gammel mann må møte i retten tiltalt for flere overfallsvoldtekter. Mannen ble pågrepet etter at en av jentene han har forgrepet seg på, kjente han igjen på gata i Oslo.

Oslo Tinghus

OSLO TINGHUS: En av voldtektene skjedde ifølge tiltalen like ved Oslo tinghus i oktober 2010.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er tatt forbehold om påstand om forvaring i denne saken. Det er fordi man mener at han kan være en alvorlig trussel mot samfunnet. Derfor er det viktig at han holdes i fengsel, men en slik reaksjon slik at man fortløpende kan vurdere gjentakelsesfaren for hans vedkommende, sier aktor i saken, Monica Krag Pettersen.

Den tiltalte irakiske statsborgeren (38) var første gang i politiets søkelys i 2008 og i 2010. Da han var anmeldt for en voldtekt og et voldtektsforsøk. Disse sakene ble henlagt på grunn av manglende bevis.

Noen måneder senere, høsten 2010, fikk politiet inn nye voldtektsanmeldelser fra to unge jenter.

– En av disse jentene kjente tilfeldigvis igjen det hun mente var gjerningsmannen på gata noen dager etterpå. Hun tok raskt kontakt med politiet, forteller Krag Pettersen til NRK.

En 38 år gammel mann må møte i retten tiltalt for flere overfallsvoldtekter.

Bildet er tatt ved Byporten kjøpesenter, og viser den 38 år gamle mannen som er tiltalt for flere overfallsvoldtekter.

Foto: Politiet

Felt av DNA-bevis

Mannen ble kort tid etter pågrepet, og det ble tatt en DNA-prøve av ham. Etter avhør valgte politiet å løslate 38-åringen.

– Men den DNA-prøven ga senere treff på tre uoppklarte voldtektssaker fra 2007. I disse sakene var det ukjent gjerningsmann, men det var gjort DNA-funn på åstedet.

Det var først da det ble klart for politiet at han kan ha stått bak en serie av overfallsvoldtekter og forsøk på voldtekt i hovedstaden.

Fremgangsmåten til mannen går igjen i alle sakene. Ifølge tiltalen har han oppsøkt kvinnene og forsøkt å prate med dem. Deretter har han ved makt tvunget til seg oralsex og andre handlinger som sidestilles med samleie i straffeloven.

En 38 år gammel mann må møte i retten tiltalt for flere overfallsvoldtekter. Mannen ble pågrepet ett

Her er 38-åringen (til venstre) fanget opp av et overvåkingskamera i Grensen i Oslo sentrum.

Foto: Politiet

Reiste til Irak

Etter at politiet fikk svar på DNA-prøvene i 2010 ble det bestemt at 38-åringen skulle pågripes. Mannen hadde da reist hjem til Irak, et land Norge ikke har noen utleveringsavtale med.

Han skal selv ha sagt seg villig til å komme tilbake og forklare seg, men manglet de nødvendige reisedokumentene. Og først i juni 2015 kunne han returnere til Norge frivillig.

– Han ble pågrepet på Gardermoen og har sittet i politiets varetekt siden, sier Krag Pettersen til NRK.

Trine Rjukan

Bistandsadvokat Trine Rjukan.

Foto: Edin Babic / NRK

Bistandsadvokat: – Mine klienter sliter fortsatt

Den irakiske statsborgeren møter onsdag i Oslo tingrett tiltalt for til sammen åtte tilfeller av voldtekt og voldtektsforsøk på ulike steder i Oslo i 2007, 2008 og 2010 (se faktaboks).

– Det var et stort sjokk for mine klienter å få beskjed om at han var pågrepet etter så lang tid, og at det ville bli en rettssak, forteller Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for tre av de unge kvinnene.

Ifølge Rjukan sliter alle tre veldig etter det som skjedde.

– Det har vært en stor påkjenning for dem at han ikke ble pågrepet tidligere. De har forsøkt å legge det bak seg, og komme seg videre i livet, og håper de får satt et endelig punktum når saken nå skal behandles i retten, sier Rjukan.

Advokat Abdelilah Saeme forsvarer den tiltalte 38-åringen. Han forteller til NRK at hans klient erkjenner enkelte av forholdene han er tiltalt for.

– Jeg ønsker ikke å si hvilke forhold det er snakk om. Han vil forklare seg om dette i retten. Han har sittet lenge i varetekt og ser nå frem til å bli ferdig med saken, sier Saeme.