Hopp til innhold

– Voldtektsmannen går fri, mens jeg lever som i et fengsel

«Oda» anmeldte voldtekten for at andre kvinner ikke skulle oppleve det samme. I går fikk hun vite at mannen skal ha forgrepet seg igjen. – Jeg fatter ikke at politiet lot ham gå fri.

Oda anmeldte voldtekt

«Oda» sier det gjør vondt å tenke på at to kvinner skal ha blitt utsatt for overgrep av mannen hun anmeldte for voldtekt sommeren 2010.

Foto: Siv Sandvik / NRK

For snart ett og et halvt år siden satt hun i et avhørsrom og forklarte seg i detalj om voldtekten hun skal ha blitt utsatt for i sin egen leilighet.

Hun gråt og måtte ta flere pauser da hun fortalte hvordan hun kjempet mot den siktede i flere timer før han etterlot henne avkledd og forslått.

– En av grunnene til at jeg turte å anmelde var at jeg ikke ville at det skulle skje med andre. Det er helt forferdelig at det ikke hjalp, sier hun til NRK.no.

Rømte til Irak

For i går kunne «Oda» lese i VG at irakeren som er siktet for å ha voldtatt henne sensommeren 2010 skal ha forgrepet seg mot ytterligere to kvinner senere samme høst.

I desember samme år avslørte DNA-prøver at mannen kunne knyttes til tre henlagte voldtektssaker fra 2007. Men da politiet skulle pågripe ham, hadde 33-åringen rømt til hjemlandet Irak.

– Dette viser at politiet altfor sjeldent begjærer varetektsfengsling i voldtektssaker, sier «Odas» bistandsadvokat, Trine Rjukan.

For selv om politiet ble varslet om voldtekten umiddelbart etter at den skal ha skjedd, ble ikke siktede arrestert.

– Påstand mot påstand

Mens «Oda» lå tre dager på legevakta, brukte politiet tid på å finne siktedes egentlige navn. Først over en måned etter voldtekten, ble mannen formelt avhørt.

Politiet sikret DNA-prøver og lot ham gå.

– Her var det påstand mot påstand, og da er det ingen automatikk i at vi ber om varetektsfengsling, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt til NRK.no.

Politiadvokaten sier hun «nesten kan garantere» at retten ikke hadde godtatt en begjæring om varetektsfengsling i «Odas» tilfelle (se faktaboks).

– Bevisene var allerede sikret, og gjentakelsesfare eksisterte kun i teorien, sier hun.

Rusdal sier at politiet på dette tidspunkt ennå ikke kunne knytte siktede opp mot sakene fra 2007.

– Det er ikke slik at vi kan be om varetektsfengsling bare fordi noen sier at de har blitt utsatt for noe, sier hun.

Nytt offer pekte ut samme mann

Heller ikke da kvinnen som skal ha blitt utsatt for et voldtektsforsøk utenfor tinghuset oktober 2010 pekte ut samme mann, begjærte politiet ham fengslet.

I stedet kalte de ham på nytt inn til avhør, før de lot ham gå.

Mannen er siktet for å ha befølt kvinnen, og politiet har etterforsket saken som et mulig voldtektsforsøk.

– Men bevisene var ikke sterke nok til å be om fengsling, sier Rusdal.

Bistandsadvokat Rjukan reagerer sterkt på at politiet også denne gangen lot siktede gå.

– Hvis to personer, uavhengig av hverandre, anmelder han for slike forhold, ja da begynner det å danne seg et mønster. De to sakene styrker jo hverandre, sier hun.

Voldtok to kvinner på tre uker

NRK.no har snakket med flere bistandsadvokater som deler Rjukans oppfatning om at politiet for sjeldent ber om fengsling i voldtektssaker.

– Jeg er enig i prinsippet at ingen skal fengsles uten dom, og at siktedes rettssikkerhet blir ivaretatt. Likevel mener jeg at vilkårene vurderes for strengt ved spørsmål om det foreligger gjentakelsesfare, sier bistandsadvokat Hege Salomon.

I 2009 representerte hun en ung kvinne som ble voldtatt tre uker etter at gjerningsmannen ble pågrepet for en annen, grov voldtekt. Etter tre dager i politiarresten lot politiet ham gå – uten å begjære ham videre fengslet.

– Dersom han hadde vært fengslet, hadde ikke min klient blitt voldtatt, sier Salomon.

I stedet ble klienten hennes holdt mot sin vilje i gjerningsmannens leilighet, truet med kniv og voldtatt gjentatte ganger. Senere ble mannen dømt til forvaring med en strafferamme på sju år og seks måneder.

– Det at man har begått en voldtekt er ofte en viktig indikator på at det kan skje igjen, sier bistandsadvokaten.

– Trygghet for ofrene

Også bistandsadvokat Berit Jagmann sier politiet bør begjære varetektsfengsling i flest mulig saker når vilkårene er oppfylt.

– For fornærmede vil en varetektsfengsling være kjempeviktig. Vedkommende kan føle seg tryggere, og man føler også at en tas på alvor og blir fulgt opp, sier hun til NRK.no.

For «Oda» har det vært en enorm påkjenning at mannen hun anmeldte aldri ble fengslet.

– Frykten fester seg, sier hun stille.

Hun bor også i dag i leiligheten der voldtekten skal ha skjedd. Panikken kan fortsatt komme over henne når det ringer på døra. Hun går aldri ut i mørket alene. Lenge turte hun knapt gå til butikken.

– Mens han har gått fritt rundt, har jeg følt meg fanget, sier hun.

Nekter straffskyld

I februar ble «Oda» livredd da hun trodde siktede forsøkte å oppsøke henne. Dagen etter ringte bistandsadvokaten for å melde fra om brudd på besøksforbudet.

«Det kan umulig være ham. Han har rømt til Irak», var beskjeden advokaten fikk fra politiet.

– Jeg gikk rundt og var livredd, og så fikk jeg bare vite det sånn helt tilfeldig at han var i utlandet, sier «Oda».

Selv om hun er glad for at han ikke lenger befinner seg i Oslo, ønsker hun at saken skal bli prøvd i en norsk rett.

– Jeg vil at han skal bli dømt for det han har gjort. De sier det blir lettere å legge det bak seg, da, sier hun.

Siktedes advokat, Randi Spydevold, sa til NRK Dagsnytt i går at mannen ikke erkjenner straffskyld. Ifølge advokaten reiste mannen, som har oppholdstillatelse i Norge, tilbake til hjemlandet da han ble klar over at politiet jaktet på ham.

– I den situasjonen fant han det nødvendig å reise, sier Spydevold.

Ifølge advokaten har han et ønske om å komme tilbake, men skal mangle de nødvendige reisedokumentene.

Norsk politi sier mannen har fått tilbud om bistand fra ambassaden i Jordan, men han har ikke sagt seg villig til å reise dit for å hente de papirene han trenger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger