Hopp til innhold

På kurs for å lære å smøre matpakke

Et tårn av makrell i tomat-bokser og fat fulle av grønnsaker står klare til bruk. Røde Kors vil lære kvinner med innvandrerbakgrunn å lage spreke og sunne matpakker.

Matpakkekurs

FARGERIKT PÅLEGG: Etter teoretisk gjennomgang om sunt kosthold, fikk kursdeltakerne prøve matpakketipsene i praksis.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Hvis dere ser nøkkelhullet på produkter i butikken, så er det et bra valg, sier klinisk ernæringsfysiolog fra Tine, Anne Marie Skjølsvik.

På Røde Kors' kvinnekafé i Oslo sentrum sitter en forsamling av kvinner med ulik innvandrerbakgrunn og hører konsentrert etter. De er her for å lære om sunt kosthold, og få triks til å gjøre matpakka sunn og fargerik.

Matpakkekurs_03

– Jeg tenker mer på helsa og kropp enn før. Jeg drikker mindre brus og mer vann, sier Asie Berget.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Jeg synes det er fornuftig å lage matpakke. Vi pleide ikke å lage matpakke i Afghanistan. Det er sunt og billigere enn å gå på kafé, sier Asie Berget.

Kunnskap om kosthold

Hvor mye sukker er det i brus? Hva er brødskalaen? Det er noen av spørsmålene kursdeltakerne får svaret på.

Røde Kors ønsker å gi kunnskap om hvordan deltakerne finner sunne matalternativer i norske butikker, og gi informasjon som forebygger livsstilssykdommer. Noe av fokuset er inntak av D-vitamin.

I Regjeringens nasjonalplan kommer det frem at noen innvandrergrupper har stor risiko for å utvikle diabetes type 2 og hjertesykdommer, og ifølge Folkehelsa er enkelte mer utsatt for D-vitaminmangel.

Matpakkerkurs 01

Bordet var fylt med frukt, grønnsaker og fiskepålegg. Favoritten hos flere var makrell i tomat og tunfisk.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Det er viktig å spise mat med D-vitamin og drikke tran fra nå til våren. De fleste av oss har et høyt D-vitaminlager etter sommeren, men fra oktober til mars får vi ikke D-vitamindannelse, på grunn av lave nivåer av solens UVB-stråling, sier kreftforsker ved Oslo Universitetssykehus, Asta Juzeniene.

Må få i seg nok D-vitamin

Juzeniene forteller at personer med mørk hud, og de som dekker seg til, må være ekstra bevisst på sitt D-vitamininntak gjennom kostholdet her i Norge.

– De med mørkere hudfarge er bedre beskyttet mot UVB-stråler fra sola, og er mindre utsatt for hudkreft enn de med lys hudfarge. Men de får til gjengjeld ikke nok D-vitamin, sier Juzeniene.

Khadijeh Zokaee fra Iran, sier at det er nettopp D-vitaminmangel hun hører om etter blodprøver hos legen.

– Blodprøvene mine viser ofte mangel på D-vitamin. Jeg vet det er D-vitamin i tran og makrell i tomat, så jeg spiser mye av det. Likevel mangler jeg det hele tiden, sier Zokaee.

Åtte bokser makrell i tomat

Røde Kors har hatt fokus på livsstil og kosthold på kvinnekaféen i flere år.

RødeKors_Elisabeth

Elisabeth Dahl Hansen, leder for kvinnefeltet i Røde Kors Oslo.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Leder for kvinnefeltet, Elisabeth Dahl Hansen, sier at de begynner å se at flere av kvinnene har blitt mer bevisst på sunt kosthold.

– På denne kaféen har vi alltid et lunsjmåltid som er gratis for alle, med fokus på sunn mat. Hver kvinnekafé går det med åtte bokser makrell i tomat, fire-fem bokser tunfisk og flere poser med frukt og grønt, sier Hansen.

Les også: