D-vitaminmangel kan gi hodepine

Norske forskere ber fastlegene om å sjekke nivået av D-vitamin hos pasienter med muskel- og skjelettsmerter, hodepine og tretthet.

Mann med hodepine

Hodepine kan skyldes lave nivåer av vitamin D, mener norske forskere.

Foto: colourbox.com

I disse dager er det siste sjanse for å fylle opp D-vitaminlagrene i kroppen. I vinterhalvåret hjelper det nemlig lite å oppholde seg utendørs i lyset, fordi sola står for lavt på himmelen til at strålene danner vitamin D.

Nettopp dette er årsaken til at det kan være vanskelig for oss nordmenn å få i oss nok D-vitaminer om vinteren. Lagrene fra i sommer holder i noen få måneder, og så må vitaminet komme fra maten – med mindre man går i solarium .

Nå viser en norsk studie at et lavt nivå av D-vitamin forekommer hos mange pasienter med muskel- og skjelettsmerter, hodepine eller tretthet av ukjent årsak, skriver Dagens Medisin .

Mørk hud er risikofaktor

Forskerne har undersøkt pasienter ved et allmennlegekontor i Oslo, og resultatene viser at D-vitaminmangel er langt mer utbredt blant pasienter fra Midt-Østen, Afrika og Sør-Asia enn hos etniske nordmenn.

Dette er ikke overraskende, tatt i betraktning at lys hud har større evne til å danne D-vitamin enn mørk. For de som bruker slør og tildekkende klær, vil også huden bli mindre eksponert for sol.

Én av tre etnisk norske pasienter hadde et lavt D-vitaminnivå (under 50 nanomol/L). Det samme gjaldt hele 83 prosent av de ikke-etnisk norske.

Halvparten av kvinnene i denne gruppen hadde et nivå på under 25 nanomol/L. Nivåer på under 20-30 nanomol gir høy risiko for beinsykdommer som osteoporose (beinskjørhet).

Lavere hos pasienter med hodepine

Det viste seg også at hodepinepasienter i større grad enn andre har et lavt nivå av D-vitamin.

Mens bare 5 prosent av de med normale D-vitaminnivåer rapporterte hodepine, gjaldt det 15 prosent av de med lave nivåer.

Hodepine, tretthet og smerter bør få fastlegene til å utrede for D-vitaminmangel, mener forskerne – spesielt når pasienten er lite eksponert for sol og får lite D-vitamin gjennom kosten.

Studien (av K. V. Knutsen m.fl.) er publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Primary Health Care.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.