Hopp til innhold

D-vitaminmangel kan gi hodepine

Norske forskere ber fastlegene om å sjekke nivået av D-vitamin hos pasienter med muskel- og skjelettsmerter, hodepine og tretthet.

Mann med hodepine

Hodepine kan skyldes lave nivåer av vitamin D, mener norske forskere.

Foto: colourbox.com

I disse dager er det siste sjanse for å fylle opp D-vitaminlagrene i kroppen. I vinterhalvåret hjelper det nemlig lite å oppholde seg utendørs i lyset, fordi sola står for lavt på himmelen til at strålene danner vitamin D.

Nettopp dette er årsaken til at det kan være vanskelig for oss nordmenn å få i oss nok D-vitaminer om vinteren. Lagrene fra i sommer holder i noen få måneder, og så må vitaminet komme fra maten – med mindre man går i solarium .

Nå viser en norsk studie at et lavt nivå av D-vitamin forekommer hos mange pasienter med muskel- og skjelettsmerter, hodepine eller tretthet av ukjent årsak, skriver Dagens Medisin .

Mørk hud er risikofaktor

Forskerne har undersøkt pasienter ved et allmennlegekontor i Oslo, og resultatene viser at D-vitaminmangel er langt mer utbredt blant pasienter fra Midt-Østen, Afrika og Sør-Asia enn hos etniske nordmenn.

Dette er ikke overraskende, tatt i betraktning at lys hud har større evne til å danne D-vitamin enn mørk. For de som bruker slør og tildekkende klær, vil også huden bli mindre eksponert for sol.

Én av tre etnisk norske pasienter hadde et lavt D-vitaminnivå (under 50 nanomol/L). Det samme gjaldt hele 83 prosent av de ikke-etnisk norske.

Halvparten av kvinnene i denne gruppen hadde et nivå på under 25 nanomol/L. Nivåer på under 20-30 nanomol gir høy risiko for beinsykdommer som osteoporose (beinskjørhet).

Lavere hos pasienter med hodepine

Det viste seg også at hodepinepasienter i større grad enn andre har et lavt nivå av D-vitamin.

Mens bare 5 prosent av de med normale D-vitaminnivåer rapporterte hodepine, gjaldt det 15 prosent av de med lave nivåer.

Hodepine, tretthet og smerter bør få fastlegene til å utrede for D-vitaminmangel, mener forskerne – spesielt når pasienten er lite eksponert for sol og får lite D-vitamin gjennom kosten.

Studien (av K. V. Knutsen m.fl.) er publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Primary Health Care.