Hopp til innhold

Ingen nye lettelser i Oslo: – Nærmer seg et bristepunkt

Det blir ingen nye lettelser i koronatiltakene i Oslo denne uken, varsler byrådsleder Raymond Johansen. Han er bekymret for om hovedstaden nærmer seg et bristepunkt.

– Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære, sier byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferansen tirsdag.

Likevel vil den sosiale nedstengingen i Oslo fortsette, og det kommer ingen nye lettelser denne uken.

– Vi må avvente med å lette tiltak. Det lytter vi til, sier Johansen.

Forbereder seg på gult nivå

I Oslo har det vært sosial nedstenging siden 9. november. Til tross for synkende smittetrend i januar, har hovedstaden hatt omfattende tiltak.

Årsaken er utbrudd av muterte virusvarianter, blant annet i Nordre Follo. Dette førte til nedstenging av Oslo og ni andre østlandskommuner lørdag 23. januar.

Forrige onsdag åpnet regjeringen litt opp igjen, og kom med lettelser for barn og unge og arbeidsplasser.

Byrådet i Oslo gjorde det samme, men valgte å være strengere enn de statlige lettelsene på to områder:

  • Videregående skoler fortsetter på rødt nivå
  • Fritidsaktiviteter innendørs for ungdom opp til 20 år er ikke lov. I dag er det tillatt for barn og unge til og med ungdomsskolealder

Siden det ikke blir noen nye lettelser i dag, vil også disse tiltakene videreføres ut uken.

Johansen sier at de forbereder seg på å gå tilbake gult nivå på videregående skoler fra mandag av, men at dette avhenger av smittesituasjonen.

– I tiden framover må vi teste og lette opp. Og så må vi innse at det kanskje må stramme til igjen. Det er virkelig på tide å gjøre noe. Bildet vi har er ekstremt uforutsigbart, sier helsebyråd Robert Steen.

Bekymret for mutert virus

Søndag fikk 24 personer påvist koronaviruset i Oslo. Dette er det laveste døgntallet siden 11. oktober. Men smittetallene i Oslo er fortsatt dobbelt så høye som resten av landet, påpeker Steen.

Hadde det ikke vært for det muterte viruset, ville det vært enklere å åpne opp enda mer i Oslo, ifølge helsebyråden. Hittil er det påvist 134 mutanttilfeller.

Steen sier det er vanskelig å fastslå hva slags smittenivå byen må være på for å kunne åpne opp.

– Hver gang vi har følt at vi har hatt kontroll, har det skjedd noe nytt. Fremover er jeg redd det blir mer uforutsigbart. Veien ut er vaksinering.

Nye og mer smittsomme mutasjoner av koronaviruset finnes i store deler av verden. Her i Norge har vi både virusvarianten fra Storbritannia og mutasjonen i fra Sør-Afrika. Disse skaper grunn til bekymring. Vil vaksinene virke like godt på alle disse nye variantene som stadig vekk dukker opp? Mja. Kanskje ikke på alle. Men det er likevel gode grunn til håp i sikte.

Viderefører strenge tiltak

I en pressemelding tirsdag varsler regjeringen at de strenge smitteverntiltakene i Oslo, Halden og Sarpsborg videreføres fra 11. februar. De tre kommunene er en del av ring 1, som har et høyt tiltaksnivå.

Det er også Nordre Follo og Ås i dag, men disse blir en del av ring 2 – som har et noe lavere tiltaksnivå.

– Dette betyr at Nordre Follo og Ås fra 11. februar blant annet kan åpne treningssentrene for personer som er bosatt i kommunene. Det er heller ikke lenger forbud mot å gjennomføre arrangementer, sier helseminister Bent Høie.

Enebakk, Nesodden, Frogn, Vestby vil ikke lenger være en del av ring 2, har regjeringen bestemt.

Dette er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

Vil ha tilbake kontrollen

Johansen varsler at Oslo kommune ønsker å ta kontroll over egne tiltak fra og med neste uke.

– Det kommer jeg til å være tydelig på overfor regjeringen, og det tror jeg de vil ha stor forståelse for. Vi som styrer Oslo må kunne vurdere helheten i situasjonen for byen vår, sier Johansen.

Han mener et sentralt spørsmål de neste ukene er: Hvor mye smitte kan vi leve med?

– Skal vi ned på nærmest null før vi kan lette på noen tiltak? Nei, for Oslo sin del er en slik tankegang uaktuell. Vi ser altfor godt at tiltaksbyrden er for tung og at folk nå har levd lenge nok i en stengt by.

Koronatretthet i hele landet

Helseminister Bent Høie sier at man ikke bare i Oslo, men i hele Norge nå føler på en tretthet i forhold til koronatiltakene.

– I Oslo har det vært strenge tiltak lenge. Vi må ikke glemme at Oslo ligger veldig høyt i forhold til resten av landet, og at vi må ytterligere ned, sier han.

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, mener at hele landet nå føler på en tretthet rundt koronatiltakene

Foto: Lise Åserud / NTB

Under pressekonferansen legger Johansen nok en gang vekt på at hovedstaden bør få en større andel av vaksinedosene.

– Det aller viktigste er å få inn flere vaksinedoser, men det nest viktigste er en mer rettferdig vaksinestrategi. Jeg vil dytte på alt jeg kan, slår han fast.

Men Høie understreker at regjeringen i lys av smittesituasjonen som er nå ikke kan distribuere vaksinen annerledes.

– Vi har en vaksinestrategi som er dynamisk. Hovedprinsippet er å redusere tiltaksbyrden i samfunnet. Det er den beste måten å distribuere de vaksinene vi har tilgang på nå.