undefined
Romjulen 2020: En ubuden gjest sniker seg inn.
undefined
Covid-19 sprer seg på enda et eldrehjem.
Men noe er annerledes enn tidligere smitteutbrudd.
undefined
Det skal ta uker før alarmen går.
undefined

Da det muterte viruset kom til Nordre Follo

Da det muterte viruset kom til Nordre Follo

­

I romjulen oppstår det koronasmitte på Langhus bo- og servicesenter.

Etter at en person blir syk fredag 1. januar, tester sykehjemmet alle beboere og ansatte for koronaviruset.

Overraskende mange har positive prøvesvar. Fagfolkene i Nordre Follo fatter mistanke. De kontakter FHI.

Den 7. januar bestemmer FHI seg for å analysere koronatestene, for å finne ut om det er det muterte viruset fra Storbritannia som har kommet inn på sykehjemmet.

13 dager senere kommer de første svarene.

Da har Norge startet å senke skuldrene. Stortinget fikk det nasjonale skjenkeforbudet opphevet tidligere den uka. Blant kommunene som åpner kranene, er Nordre Follo.

Men så går alarmen.

I løpet av helgen skal rundt 1,5 millioner nordmenn rammes av de strengeste koronatiltakene noensinne.

Tidspunktene er omtrentlige og hentet fra våre egne arkiver, NTB og AFP.

FREDAG 22. JANUAR

Klokka 12.07: Testresultatene fra sykehjemmet i Nordre Follo viser det muterte viruset. To sykehjemsbeboere er døde etter å ha fått påvist virusvarianten. FHI finner ikke noen kjent smittevei for utbruddet, og kaller situasjonen alvorlig.

Mellom 12.00 og 13.00: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at utbruddet i Nordre Follo kan påvirke nabokommunene. Helsedirektoratet ber innbyggere i Follo-regionen om å droppe unødvendige reiser både i og utenfor kommunen.

Nordre Follo stenges ned, og pandemiens strengeste tiltak rammer nesten 60.000 nordmenn. Kun matbutikker, bensinstasjoner og apotek får holde åpent i kommunen.

14.41: Nabokommunene til Nordre Follo ber om felles tiltak i kampen mot mutantviruset. Oslo, Lørenskog, Enebakk, Indre Østfold, Ås, Frogn og Nesodden har møter med FHI.

14.45: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier spredning av virusmutasjonen kan drive fram en tredje virusbølge i Norge. Guldvog sier også at det nok ikke blir total nedstenging i nabokommunene til Nordre Follo, men at de kan skjerpe inn tiltakene.

undefined
18.12: I Storbritannia stiller den britiske statsministeren Boris Johnson seg på talerstolen. Han sier at det muterte viruset ikke bare er mer smittsomt. Det kan også være mer dødelig enn det vanlige koronaviruset. Foreløpig understreker FHI at varianten er mer smittsom, men etter all sannsynlighet ikke gir mer alvorlig sykdom.

19.18: Seks tilfeller av det muterte viruset er påvist i Oslo kommune siden desember, bekrefter helsebyråden i Oslo. I tillegg bekreftes fire nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo.

19.25: Nabokommunene til Nordre Follo blir enige om at de trenger fellestiltak. Regjeringen varsler en avgjørelse samme kveld. Det kommer imidlertid ikke noe nytt før dagen etter.

LØRDAG 23. JANUAR

08.15: Helsedirektoratet og FHI anbefaler koronapandemiens strengeste tiltak i et møte med kommunene Oslo, Nordre Follo, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler.

De anbefaler påbud om hjemmekontor for de som kan, stengte utsalgssteder og rødt nivå på barnehager, barneskoler og ungdomstrinn. Vinmonopolene i de ti kommunene er blant butikkene som skal være stengt.

09.00: Avgjørelsen som ble varslet fredag kveld, kommer lørdag morgen i stedet. Regjeringen innfører pandemiens strengeste tiltak i de ti Østlands-kommunene.

Tiltakene skal tre i kraft klokka 12 samme dag, og skal vare til 31. januar. Nå rammer de nesten en million nordmenn.

– Vi innfører nå de strengeste tiltakene siden 12. mars i de ti kommunene. På noen områder går vi enda lenger enn i mars, sier helseminister Bent Høie fra hytta i Rogalands-området.

Mellom 09.00 og 15.00 skaper de nye tiltakene full forvirring på Østlandet:

  • Vinmonopolene i de ti kommunene stenges, og ordførerne i nabokommunene er bekymret. Innbyggerne i de ti kommunene reiser nemlig til nabokommunene for å kjøpe alkohol. Det er lange køer utenfor utsalgene. Mot slutten av dagen har polutsalg i Asker, Bærum og Lier en vekst i solgte liter på 277 prosent i snitt.
  • Det er uklart hva slags virksomheter som kan holde åpent. Er butikker som selger dyremat og kiosker, matbutikker? Regjeringen har få klare svar.
  • Bransjeorganisasjonene Virke og NHO etterlyser lønnskompensering for bedriftene som nå må stenge ned.

11.47: Bærum kommune vil ha tiltak i nabokommunene til de ti kommunene som er omfattet av de nye tiltakene.

14.58: Ahus innfører besøksstopp for første gang siden juni. Barn, fødende og kritisk syke kan ha med seg én pårørende.

15.53: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune krever at Oslo prioriteres i vaksinekøen. Det samme har Nordre Follo kommune bedt om.

18.30: Regjeringen innfører strengere innreisekrav til Norge. Karantenereglene skjerpes og personer som ankommer Norge må fremvise negativ koronatest som er nyere enn 24-timer.

19.07: Oslo universitetssykehus innfører besøksforbud. Nødvendig ledsager til fødende og barn er de eneste som slipper inn. Sykehuset tillater ellers kun besøk til kritisk syke pasienter.

19.21: Det siste døgnet er det avdekket 40 nye koronatilfeller på sykehjem i Oslo kommune. Før jul var det nesten ikke koronasmitte på Oslo-sykehjemmene. Sykehjemssjefen mistenker at de smittede bærer det muterte koronaviruset.

De sendte inn prøver til FHI 4. januar, men har ennå ikke fått svar på om det er det muterte viruset som herjer på sykehjemmene.

20.48: Bent Høie avviser at smitteutbruddet i Nordre Follo vil påvirke vaksineprioriteringen. Kommunene Oslo og Nordre Follo vil ikke bli prioritert, slik de har bedt om å bli.

Gjennom hele dagen ber flere kommuner i hele landet om at folk fra Oslo-området ikke kommer til deres kommuner.

undefined
Kommuneoverlege Vegard Vige i Grimstad kommune på Sørlandet ber Oslo-folk i kommunen om å teste seg. Det samme gjør Herøy kommune i Nordland.
Kommuneoverlegene i Sør-Østerdal ber hyttefolk fra Oslo-regionen om å reise hjem så snart som mulig.
Balsfjord kommune vurderer Østlands-karantene.
Statsforvalterne i Troms og Finnmark og i Nordland ber innbyggerne droppe reiser til Oslo-regionen.
undefined
Trøndelagskommunene Steinkjer, Stjørdal og Malvik ber om at innreisende fra Oslo-området tester seg eller dropper å komme dit.
Vestlandskommunen Årdal ber folk fra Oslo-området om å holde seg unna.

SØNDAG 24. JANUAR

08.27: Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier hun frykter at skolene i Oslo-området må være på rødt nivå lenge.

09.41: FHI og Helsedirektoratet sier at de mener alpinanlegg og skisentre medfører lav risiko for smittespredning og at disse bør holdes åpne i hele landet.

10.13: Fremskrittspartiet ber regjeringen innføre nye strakstiltak for å stoppe importsmitte. Forslaget får støtte fra Arbeiderpartiet.

11.13: Det blir klart at Helsedirektoratet har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet å fatte nasjonale vedtak i enda flere kommuner på Østlandet, i tråd med kommunenes egne ønsker.

undefined
12.17: Administrerende direktør Cathrine M. Lofthus og de andre direktørene i Helse Sør-Øst diskuterer tiltak for sykehusene som følge av smitteutbruddet i Nordre Follo.

13.24: 15 ordførere i Nord-Norge sier at deres kommune vurderer å innføre en såkalt søringkarantene. Ytterligere 12 ordførere holder døren på gløtt for tiltaket. Helseministeren fraråder tiltaket.

13.33: Folkehelseinstituttet opprettholder sin avgjørelse om ikke å endre vaksineplan og heller prioritere Nordre Follo og omkringliggende kommuner.

13.52: Helse Sør-Øst innfører nye tiltak. Behandling av pasienter der dette ikke påvirker prognosen utsettes. Ansatte som bor i Nordre Follo får ikke komme på jobb.

14.00: Svensk UD stenger grensen mellom Norge og Sverige som følge av koronautbruddet i Nordre Follo fra midnatt. Det blir gitt unntak for folk som jobber i det ene landet og bor i det andre. Forbudet skal i utgangspunktet vare i tre uker.

15.55: Hæren innstiller alle permisjonsreiser for sine soldater.

16.39: Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier kommunene selv kan bestemme om det skal være rødt nivå på skoler og i barnehager, uavhengig av det generelle smittetrykket i kommunen. Det vil si at kommunene kan innføre rødt nivå som et preventivt tiltak.

17.05: Flere ordførere i kommunene rundt de ti som ble stengt ned på lørdag, ber regjeringen gjenåpne vinmonopolene i kommunene rundt Nordre Follo. Årsaken er at folk fra de nedstengte områdene valfartet til nabokommunene da det ble kjent at ett av tiltakene for å begrense smitten var å stenge polene.

17.10: Helse Vest begynner å isolere pasienter som nylig har vært på Østlandet. Pasientene blir holdt tilbake til det er klart at de tester negativt for koronasmitte.

20.21: Det blir klart at regjeringen vil vedta inngripende tiltak i enda flere kommuner rundt de 10 som allerede er stengt ned på Østlandet.

Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet skal stenge ned.

Nå er til sammen 1,5 millioner mennesker rammet av de strenge tiltakene.

21.11: Utsalgssteder for dyrefôr, utsalg av byggevarer til håndverkere, optikere og bandasjister får åpne igjen i de ti kommunene der det ble innført strengere tiltak dagen før. Regjeringen sier at dette likevel er nødvendige salgssteder.

21.28: De stengte Vinmonopol-utsalgene kan åpne. Unntaket er Nordre Follo, der det fortsatt holdes stengt.

Dette er for å hindre at kommunenes innbyggere går på polet i en annen kommune, slik flere gjorde på lørdag.
Det er også av hensyn til rusavhengige, sier Guldvog.

23.27: Regjeringen fraråder hytteturer i de 25 Østlandskommunene som er rammet av de nye strenge koronatiltakene. Å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune blir definert som unødvendig reise.

Mandag 25. januar våkner 29 prosent av Norges befolkning opp til en hverdag som minner om mars ifjor.

Nordre Follo finner enda flere tilfeller av det muterte koronaviruset den dagen.

FHI har analysert 5,2 prosent av alle de positive koronatestene som ble tatt i desember og januar, skriver de på egne nettsider.

Viruset ble tirsdag 26. januar sporet til Langhus helsestasjon og Kolbotn skole.

Kommunen har så langt fått svar på 250 analyserte koronaprøver. 69 av disse viser det muterte viruset.

Den nye nedstengingen skal vare til 31. januar.