Hopp til innhold
Makaveli Lindén fotografert etter pågripelse i 2017
Foto: Politiet

Knivdrap på Majorstua

Oppsummert

Makaveli Lindén (21) fra Uppsala i Sverige ble i 2020 dømt til tvungent psykisk helsevern for forsettelig drap og væpnet ran på Majorstua i Oslo 15. oktober 2018. Heikki Bjørklund Paltto (24) døde etter å ha blitt knivstukket i hjemmet sitt.

 • Klart for utlevering av drapsdømte Lindén

  Alt er nå klart for at drapsdømte Makaveli Lindén utleveres til Belgia.

  I morgen sendes avtalen om utlevering fra norsk politi til belgiske myndigheter, skriver Avisa Oslo.

  – Da er det opp til Belgia når de vil hente ham, sier politiadvokat Christan Hatlo til avisen.

  Svenske Lindén ble i 2020 dømt til tvungent psykisk helsevern for et væpnet ran og for å ha knivstukket og drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen i Oslo i 2018.

  Belgia ønsker Lindén utlevert fordi han der er tiltalt for å ha ranet og drept en 58 år gammel kvinne i byen Mechelen, mens han var på flukt etter drapet i Oslo.

 • Avisa Oslo: Drapsdømte Makaveli Lindén besluttet utlevert til Belgia

  Vilkårene for å utlevere drapsdømte Makaveli Lindén (23) til Belgia er oppfylt. Det har Oslo tingrett besluttet.

  Kjennelsen fra tingretten kom mandag denne uken, skriver Avisa Oslo.

  – Dette kommer til å gå ganske raskt, nå er det formelle på plass, sier forsvarsadvokat Øystein Storrvik til NRK.

  Han sier de samtykket til utlevering siden det nå er klart at Lindén blir sendt tilbake til Norge etter dommen foreligger i Belgia.

  Påtalemyndigheten i Belgia har begjært Lindén utlevert fordi de mener han begikk et ran og et nytt drap mens han var på rømmen gjennom Europa.

  Den 23 år gamle svenske statsborgeren er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i oktober i 2018.

 • Drapsmann begjært utlevert til Belgia

  Makaveli Lindén som er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua i oktober 2018, er begjært utlevert til Belgia.

  Belgisk påtalemyndighet har bedt om utlevering fordi de mener Lindén har begått et drap og et ran som de ønsker å føre frem for retten. Dette skal ha skjedd kort tid etter drapet i Oslo.

  – Det er en litt komplisert prosess. Vi fikk ham utlevert fra Frankrike i sin tid. Da ble han utlevert på bakgrunn av den norske saken. Så den prosessen som pågår nå, er at vi må be franske myndigheter om tillatelse til at han sendes videre til Belgia for iretteføring av de to sakene der, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt.

  – I dag har det vært et rettsmøte i Oslo tingrett hvor Linden møtte sammen med forsvarer og svarte på nettopp disse spørsmålene og han samtykker til utlevering, sier Hatlo.

  En utlevering kan ta litt tid.

  – Først må vi spørre Frankrike, så må vi ta en ny rettsrunde i Norge før han eventuelt blir sendt til Belgia.

  I november 2020 ble Makaveli Lindén dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet på Majorstua.

  Makaveli Lindén under rettsaken
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Ber om psykisk helsevern for Lindén

  Aktor Trude Antonsen ba om tvungent psykisk helsevern for Makaveli Lindén i retten i formiddag. Den svenske 22-åringen har innrømmet å ha drept Heikki Bjørklund Paltto den 15. oktober 2018, men mener han var utilregnelig i gjerningstidspunktet.

  Makaveli Lindén under rettsaken

  Ba om tvungent psykisk helsevern for Lindén

  Mor til offeret reagerer på aktors påstand om at Lindén var for syk da han drepte sønnen hennes. Hun mener han aldri bør slippes ut.