Hopp til innhold

Jentene skal tilbakeføres til foreldrene

Fylkesnemnda for barnevernssaker mener barnevernet aldri skulle ha tatt de to kidnappede søstrene fra foreldrene.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

De to jentene på seks og åtte år ble bortført utenfor fosterforeldrenes hjem i Kongsvinger 10 juni i år.

Foto: Politiet

Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus har bestemt at de søstrene på seks og åtte år skal tilbakeføres til foreldrene sine, skriver Dagbladet.

NRK har vært i kontakt med flere personer i nemnda i dag, men ingen vil kommentere saken.

De to søstrene ble bortført da de gikk av skolebussen hos fosterforeldrene på Austmarka utenfor Kongsvinger den 10. juni. Den biologiske faren ble raskt etterlyst i forbindelse med bortføringen.

Farens advokat, John Christian Elden, har tidligere sagt at faren nå er i Russland sammen med de to jentene. Han er etterlyst internasjonalt for kidnapping, mens jentenes biologiske mor er i Norge.

John Christian Elden er advokat til faren til de to jentene som ble bortført i Kongsvinger. Han håper familien vil returnere til Norge slik at de blir gjenforent og kan fungere som en vanlig familie

John Christian Elden er farens advokat.

Ikke utsatt for vold

Elden bekrefter i dag ovenfor Dagbladet at han har fått nytt vedtak fra Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus.

Ifølge avisen skal Fylkesnemnda enstemmig har kommet frem til at kommunens forslag om å overta omsorgen for de to mindreårige jentene ikke skal tas til følge.

Nemnda slår fast at jentene ikke har vært utsatt for mishandling eller vold hos foreldrene på en slik måte som barnevernet trodde da de fattet straksvedtaket om å fjerne barna fra foreldrene.

Blir tilbakeført

Barna blir nå tilbakeført til foreldrene. Barna bodde tidligere hos moren, mens faren hadde samvær med barna.

– Det er lagt til grunn at barna i denne saken ikke har grunn til å frykte for noen voldsutøvelse, og at vilkårene for å ta foreldrene fra barna ikke er eller var til stede, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Barneverntjenesten i bydelen i Oslo har ikke kommentert saken.

Faren er siktet for frihetsberøvelse og tvang, men Elden mener det er meningsløst av politiet å fortsette jakten på faren nå som barna skal tilbake til sine biologiske foreldre.

– Jeg håper at familien kommer tilbake til Norge og at de kan bli gjenforent her slik at de kan fungere videre som en vanlig familie, sier Elden.

Politiets etterforskning påvirkes ikke

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier vedtaket ikke vil påvirke etterforskningen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I en tekstmelding til NRK skriver politiadvokat i Kongsvinger, Iren Johnsen Dahl at politiet ennå ikke har sett vedtaket fra Fylkesnemnda.

«Politiet har foreløpig ikke fått det aktuelle vedtaket og har følgelig ingen forutsetning for å kommentere det eller eventuelle konsekvenser av det. Politiets etterforskning av handlingene på stedet vil imidlertid uansett ikke påvirkes av Fylkesnemndas avgjørelse av hvem som skal ha omsorgsretten for barna»

Jentenes bistandsadvokat i kidnappingssaken, Britt Kjelleberg, sier til NRK at hun heller ikke tror vedtaket vil ha noe å si for politiets etterforskning. Faren er anmeldt for vold og kidnapping.

Hun ser det som lite sannsynlig at vedtaket vil bidra til at faren reiser tilbake til Norge med jentene.