Hopp til innhold

– Barna er borte for alltid

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen kritiserer barnevernet i barnebortføringssaken i Kongsvinger. – Barna er borte for alltid, sier han.

FÅTT MANGE TIPS: Politiet mener det er godt håp om å finne de to jentene på 6 og 8 år.

De to jentene på seks og åtte år ble bortført forrige uke.

Foto: Politiet

I avisa Glåmdalen i dag kommer den tidligere politisjefen Finn Abrahamsen med sterk kritikk av barnevernet. Han mener manglende informasjon fra barnevernet gjør det umulig å finne de to tsjetsjenske jentene som forrige uke ble bortført da de kom hjem fra skolen med skolebussen.

– Når bortførerne ikke ble stoppet raskt, har de med stor sannsynlighet kommet seg ut i Europa og muligens til hjemlandet. Da er det ikke realistisk å få jentene tilbake, sier Abrahamsen til Glåmdalen.

Abrahamsen har jobbet med en rekke bortføringssaker. Han mener barnevernet i mange barnevernssaker må informere politiet på forhånd – for å hindre bortføringer som den i Kongsvinger.

– Man må forvente at foreldre vil forsøke å ta barna tilbake når omsorgen blir tatt fra dem. Derfor må barnevernet informere politiet og gi dem bilder av barna og foreldrene og andre personopplysninger. Når politiet ikke har slike opplysninger kommer de på etterskudd idet bortføringen skjer, sier Abrahamsen.

Han tror ikke det hjelper at jentene er etterlyst gjennom Interpol.

– I Europa er tusener av barn savnet. Det er urealistisk å forvente at Interpol gjør noe spesielt med disse jentene, sier Abrahamsen til Glåmdalen.

Jentene kommer opprinnelig fra Oslo. Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier til Glåmdalen at det er vanskelig å ha konkrete retningslinjer.

– Dette er kompliserte saker, og en arbeidsgruppe har nå utarbeidet en rapport om barnebortføringer, sier Tove Narud, ansvarlig for barne- og familieseksjonen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Barnevernet i bydelen i Oslo hvor barna bodde med sine biologiske foreldre vil ikke kommentere utspillet fra Abrahamsen.

Flere saker fra Innlandet

Portrett av studentleder i Hamar, Tina Martinussen.

Tina (21) har tips til studenter på boligjakt