Hopp til innhold

Politiet: – Faren sentral da to søstre ble kidnappet

Politiet mener den biologiske faren hadde en sentral rolle da to unge jenter ble bortført i Kongsvinger-området tirsdag. Det sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Irene Johnsen Dahl.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

Politiet ber folk som ser de to bortførte jentene på seks og åtte år om å melde fra.

Foto: Politiet

Dahl sier til NRK at politiet bygger dette både på hvilke interesse han har i saken og på observasjoner på stedet. Faren skal ha vært på åstedet under kidnappingen, sammen med to maskerte menn, og er nå etterlyst av politiet.

De to maskerte mennene skal ha tatt med seg jentene i en sølvgrå Toyota.

Ifølge politiet forhindret faren at fosterforeldrene ringte politiet. Han klarte dermed å forsinke meldingen om kidnappingen til politiet med en halv time, opplyser politiadvokat Irene Johnsen Dahl til NRK.

Politiet mener jentenes far forlot åstedet til fots etter kidnappingen, og at han kom seg unna med en bil han hadde parkert i nærheten.

Gikk av skolebussen

De to søstrene på seks og åtte år ble kidnappet da de gikk av skolebussen på Masterudveien, mellom Kongsvinger og Austmarka, tirsdag ettermiddag. Jentene skal ha blitt satt av ved sin vanlige bussholdeplass ved 14.30-tiden.

De to jentene bor i fosterhjem, og var på vei hjem fra skolen da kidnappingen skjedde. Kommunalsjef i Kongsvinger kommune, Unni Strøm, sier til NRK at flere elever normalt er passasjerer på bussen jentene tok. Det er foreløpig usikkert om noen av elevene har vært direkte vitner til kidnappingen.

På grunn av farens angivelige involvering fikk ikke politiet melding om hendelsen før rundt klokken 15.00 tirsdag ettermiddag.

Politiet etterlyser en sølvfarget mellomstor Toyota Avensis eller Trevia. Politiet har også gått ut med bilder av jentene for å tips i saken.

– Vi er svært interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha sett den sølvfargede SUV-lignende bilen, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Kan ha kjørt mot Kongsvinger

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat hos politiet i Kongsvinger, Iren Johnsen Dahl

Foto: Vera Wold

Det er foreløpig usikkert hvilken retning bilen med de to søstrene har kjørt fra åstedet. Den kan ha kjørt mot Finnskogen og Sverige, mot Oslo eller mot Kongsvinger. Tirsdag kveld opplyser politiet at mest peker mot det siste.

– Mest sannsynlig har den kjørt mot Kongsvinger, forteller politiadvokaten.

Politiet har satt i gang et omfattende søk etter bilen, og har i den forbindelse kontaktet samtlige politidistrikter, Tollvesenet samt politiet i Sverige.

Bo Jansson, presseinformatør ved politiet i Värmland i Sverige, sier til NRK at man har mottatt en anmodning fra norsk politi om å informere flyplassene, slik at de er klar over bortføringen.

– Vi har ikke fått noen annen anmodning på det nåværende tidspunkt, så vidt jeg er kjent med. Videre begjæringer må uansett gå via politiet i Stockholm, sier Jansson til NRK.

Laster Twitter-innhold

Skoleavslutning avlyst

De to jentene skulle tirsdag være med på en skoelavslutning. Denne er nå avlyst, opplyser skolen til NRK. Rektor på skolen sier man nå informerer andre elever og foresatte om det som har skjedd.

– Dette preger oss selvfølgelig sterkt. Dette er et lite lokalsamfunn, og nå må vi bare håpe det aller beste, sier rektoren til NRK.

Ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard, sier til NRK at lokalsamfunnet er sterkt berørt av det som har skjedd.

– Det er et lite lokalsamfunn, der alle kjenner alle, og det preger hele samfunnet der, sier Østgaard til NRK.

Politiet jobber nå med å skaffe seg oversikt og forsøke å kartlegge historien bak bortføringen og hvem som står bak. Rundt klokken 19.00 la politiet ut en melding på Twitter, der det opplyses at man er i gang med flere avhør i saken.

– Hvor alvorlig ser politiet på saken?

– Det er klart at vi ser svært alvorlig på at to barn blir bortført på denne måten, sier Johnsen Dahl. Hvis noen ser bilen eller jentene, som opprinnelig kommer fra Tsjetsjenia, så si ifra til politiet.

Politiet i Hedmark ønsker tips i saken på telefon 62 53 90 00.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

Det var i Masterudveien mellom Austmarka og Kongsvinger jentene ble bortført fra skolebussen

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK


Flere saker fra Innlandet

FOLKEFEST: Ola Venås ser mot Skeikampen og forklarer at det hver dag nesten året rundt, går flere folk på tur her.

Allemannsretten blei ikkje grunnlovfesta: Bonden Ola pustar letta ut