Hopp til innhold

Integreringsutvalg får kritikk for å mangle mangfold

Bare en av de 13 som sitter i integreringsutvalget som i går kom med en rekke nye innspill til integreringspolitikken i Norge har minoritetsbakgrunn. Det er for dårlig, mener Organisasjonen mot offentlig diskriminering.

Akhenaton de Leon

Onsdagens nyhetssak om tankesmia Agendas forslag til bedre integrering imponerer ikke Akhenaton de Leon i organisasjonen OMOD. Han har lite tro på at et utvalg med kun én minoritetsrepresentant kan bidra til mer inkludering og mangfold i det norske samfunnet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

I går la tankesmia Agenda frem rapporten «Ti bud for bedre integrering», men nå kritiseres utvalget for ikke å være inkluderende nok.

Det er venstresidens og sentrums tankesmie Agenda som i fjor høst tok initiativ til integreringsutvalget, som har vært ledet av SVs Bård Vegar Solhjell.

Nesten helt «Blendahvitt»

Utvalget har bestått av fem politikere, fire forskere, og fire fra Agenda selv. Kun et av medlemmene har minoritetsbakgrunn, mens resten er etnisk norske.

Det holder ikke, mener Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

– Det ser jo ut som om det er et blendahvitt utvalg som skal sitte og bestemme integreringspolitikk i Norge. Jeg synes det er utrolig at man klarer å gjøre det i 2016, sier daglig leder i OMOD, Akhenaton de Leon.

– Hvis vi tar utgangspunkt i budene de har kommet med, punkt tre og fire sier at alle skal med. Hvordan kan de preke integrering når de selv ikke klarer å få mangfold, sier han.

Riktig kompetanse var viktigst

Sylo Taraku

Av 13 medlemmer i utvalget som står bak rapporten 'Ti bud for bedre integrering', er sekretariatsmedlemmet Sylo Taraku den eneste som ikke er etnisk norsk. Han mener likevel at sammensetningen av utvalget er bra nok.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Sylo Taraku er den eneste med minoritetsbakgrunn i integreringsutvalget. Han er rådgiver i tankesmia Agenda, og har sittet i utvalget som medlem av sekretariatet.

Han forklarer at det er tilfeldig at sammensetningen av utvalget fikk så få minoritetsmedlemmer.

– Kompetanse har vært veldig viktig, men også representasjon av de fem partiene som er der. Men vi har trukket på kompetanse og erfaringer fra minoritetspersoner og snakket med elever og lærere i skoler, sier han.

Mener Norge er segregert

Akhenaton de Leon er ikke på langt nær fornøyd.

– Én er bedre enn ingen, men kun én er ikke godt nok. Jeg synes dette er en refleksjon av det segregerte Norge. Utvalget gir et signal til det norske samfunnet om at det er ok å utarbeide politikk på integreringsfeltet der minoriteter er tema, men der minoriteter ikke er representert. Vi diskuteres jevnlig, men vi blir ikke inkludert, sier OMOD-lederen.