– Mange ikke er klar over hvor farlig det kan være. Det er nok mye uvitenhet som er bakgrunnen, sier tilsynsleder Jo Tangedal, i Oslo Brann- og redningsetat.
Han er bekymret for det han mener er et økende problem, der restauranter og utesteder oppbevarer propanflasker på en uforsvarlig måte.
– Det kan være svært alvorlig dersom det oppstår lekkasje eller brann. Det kan føre til eksplosjoner på et sted der mange mennesker er samlet. Vi frykter også for sikkerheten til våre brannfolk som skal inn i bygningene dersom det oppstår brann, sier han.
Bøter på 50.000 kroner
På en befaring forrige tirsdag fant brannvesenet hele 15 propanflasker samlet inne på et kjøkken på et utested i Oslo. Flaskene stod plassert på gulvet ved siden av hverandre, noe som er strengt forbudt.
Denne type ulovlig oppbevaring avslører brannvesenet flere ganger i måneden.
– Vi ønsker at utleiere kommer mer på banen og ser hva bygningene deres faktisk blir brukt til.
Ifølge Tangedal er det ofte mindre serveringssteder som gjør feil fordi de ikke kjenner til reglene. Dersom propanflaskene ikke blir fjernet etter pålegg, kan serveringsstedene få bøter på 50.000 kroner.
– Flaskene skal oppbevares i et gassanlegg som er montert av profesjonelle montører. De skal plasseres for eksempel i en bakgård eller i egen branncelle, sier Tangedal.
Privatpersoner bør ta «såpe-testen»
Reglene for privatpersoner er derimot annerledes. Det er tillatt å ha inntil to flasker på inntil 11 kilo i hver bolig. Men det er strengt forbudt å lagre propanflasker i boder, loft og kjellere.
– Det er like viktig for privatpersoner å tenke på sikkerheten. De bør kontrollere slanger, sjekke at det ikke er lekkasjer og se til at anlegget ser forsvarlig ut.
– Lekkasjer kan avdekkes med en enkel «såpe-test». Bare ta slangen ned i vann med såpe og se om det begynner å boble. Da er det lekkasje, sier Tangedal.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: