Hopp til innhold

– Livsfarlig å oppbevare propan feil

Søndag morgen ble hele fasaden på en boligblokk i Trondheim blåst ut i en stor gasseksplosjon. Mange spør seg nå hvor farlig en vanlig propanbeholder kan være.

Eksplosjon Valdemar Aunes vei

Den voldsomme eksplosjonen i Valdemar Aunes vei på Selsbakk i Trondheim i helga skyldtes lekkasje og antennelse av propan. Oppgangen hvor eksplosjonen skjedde har 8 leiligheter med 16 beboere.

Foto: Henrik Sundgård, NRK

– En person har forårsaket lekkasjen av gassen fra en ellevekilos gassflaske i trappeoppgangen, sa operasjonsleder Tore Kyllo til NRK søndag morgen.

Propanflaska lå i kjelleren ved en av bodene, og det hadde over tid sivet ut en god del gass som ble antent.

– Jeg reagerte med forferdelse. Heldigvis gikk det bra denne gangen, blant annet fordi vinduene ble blåst ut og eksplosjonen fikk utløp slik, sier HMS-rådgiver i Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB), Egil Lyngen.

LES: Stor gasseksplosjon i Trondheim

LES: Millionskader på blokk etter eksplosjon

– Fulgte ikke TOBB sitt HMS-system

11 kilo propan
Foto: Tomas Berger / NRK

Det er TOBB som forvalter borettslaget som ble rammet av eksplosjonen i helga. Egil Lyngen forteller at TOBB tilbyr sine borettslag hjelp til å sette opp et nettbasert HMS-system.

– Akkurat denne aktuelle blokka hadde valgt en annen løsning, men såvidt jeg vet var også deres system godkjent etter forskriftene, sier Lyngen.

Han sier at flaska som utløste helgas eksplosjon var feilaktig oppbevart i kjelleren, men kan ikke si om den var bragt dit eller lagret der.

– Mange har for eksempel terassevarmere med propanflasker i. Disse bør plasseres i en utvendig bod eller på verandaen, men altså ikke i kjelleren, sier Lyngen.

LES: Propangass kan være farlig

– Rom med gass skal merkes

– Det er strenge regler på oppbevaring av propan. De som bor i enebolig har vanligvis gassen i garasjen, sier branninstruktør i brannsikringsselskapet NOHA, Trond Wærness.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kan det maksimalt oppbevares 55 liter brannfarlig gass i en boenhet, og 90 liter i garasje, utvendig bod eller liknende. 1 kilo propan tilsvarer omtrent 2,4 liter.

Siden propan er tyngre enn luft skal det ikke brukes eller oppbevares i kjellere. Og rom som oppbevarer propangass skal alltid merkes.

NOHA

Trond Wærness i NOHA har mange års erfaring med brannsikkerhet, og er blant annet avbildet på firmaets hengere.

Foto: NOHA

Beboerne må informeres

11-kilos propanflasker brukes både til industri- og fritidsbruk.

– De fleste har gått over til 5-kilos flasker til gassgriller. Noen har ennå 11-kilos flasker, men det er ikke lenger vanlig, sier Wærness.

Hans erfaring er at folk ofte vil ha det lettvint, og at de ikke alltid for eksempel sørger for å bære bort tunge flasker før vintersesongen.

– Opptil to 11-kilosflasker kan oppbevares inne, men da skal det stå i stålkasse, sier han.

Wærness sier at hvis borettslaget har åpnet for å oppbevare propanflasker i boder i blokka, må de informere både beboere og brannvesen om dette.

– Brannmannskapene risikerer livet når de er på slukkingsoppdrag og ikke vet om eller hvor gass oppbevares.

LES: Propanlekkasje mulig årsak til fabrikk-eksplosjon

– Må ha blitt åpnet med vilje

Wærness tror at eksplosjonen i Trondheim må skyldes at propanflaska har blitt åpnet med vilje, og at kjellerrommet eller oppgangen har blitt fylt med gass.

– Det begynner ikke å sive ut gass fra en propanflaske av seg selv. Det er også en sikkerhetsventil på 30 bar som må fysisk åpnes. Så har han måttet tent på, og det har eksplodert.

En 11-kilos propanflaske gir mye gass som blir liggende og fylle opp rommet, og store krefter settes i sving når dette antennes.

LES: Gasseksplosjon i partytelt