Hopp til innhold

Frp-politiker sidestiller hijab og nazikostyme etter frisørdommen

Tidligere ordfører og stortingsrepresentant, Peter N. Myhre, mener at hvis man må akseptere personer med hijab i frisørsalongen, så må man også godta personer ikledd nazikostymer som kunder.

Peter Myhre sammenligner hijab og nazikostyme

FACEBOOK: Frp-politiker Peter Nicolai Myhre (61) mener det bør være tillatt å avvise kunder, dersom man mener det er upassende å slippe vedkommende inn.

Foto: Skjermdump/Scanpix

Innlegget kommer etter at det i dag ble klart at frisør Merete Hodne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet en kvinne med hijab adgang til salongen sin.

På Facebook skriver den tidligere Oslo-ordføreren, og nåværende medlem av finanskomiteen i Oslos bystyre, dette om dommen:

«Interessant. Man har altså ingen rett til å avvise noen. Så hvis en mann iført naziuniform kommer inn i en frisørsalong så skal frisøren bare høflig si -Velkommen, sitt bare ned herr obersturmbannführer, hvordan skal vi ha det i dag?»

Til NRK forklarer han at han er svært forbauset over dommen fra Jæren tingrett.

– Den kan peke i retning av at uansett hvordan du kler deg eller fremstår, så skal du kunne forlange full service over alt. Derfor har jeg altså stilt dette spørsmålet, sier Myhre til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Malika Bayan

HIJAB: Malika Bayan sier hun har fått massiv støtte fra muslimer som har opplevd diskriminering, men også mye hets. – De negative personangrepene er det bare å overse, sier hun.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Må man godta alle uansett?

– Forstår du at det kan provoserer at du sammenligner en kvinne med hijab med en mann med naziuniform?

Peter N. Myhre om hijab-dom
Foto: Skjermdump

– Det har jeg da ikke gjort. Jeg skrev i Aftenposten for noen måneder siden at hvis man lager en sånn Hitler-frisyre og lager en smal bart, så vil man måtte regne med å bli ganske dårlig mottatt. Skal alle som driver en forretning være forpliktet til å godta alle kunder uansett? Det har ikke tingretten gitt noe svar på.

Videre sier Myhre at han mener dommen er svært kontroversiell, og at det bør være tillatt å avvise kunder, dersom man mener det er upassende å slippe vedkommende inn.

– Jeg kan ikke gi noen liste over hvilke grunner man må kunne opplyse. Kunden skal selvfølgelig ha sine rettigheter, men det skal selgeren også.

– Skuffet og overrasket

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, mener at statusen til Frp-politikeren er upassende.

Rune Berglund Steen

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg lurer på hva Myhre egentlig mener å si med dette? De som går med hijab er uskyldige, vanlige borgere. Jeg synes han roter til en debatt som offentligheten har klart å håndtere ganske bra, sier Steen.

– Hvis frisør Merete Hodne hadde blitt frikjent, hadde det åpnet for en segregert servicenæring. Da kunne man begynt å nekte hverandre adgang på nokså lav terskel. Jeg er skuffet og egentlig overrasket over at Myhre klarer å rote til dette her.

– Hva synes Antirasistisk senter om dommen?

– Det var nesten utenkelig at det kunne få et annet utfall, hvis man skjønner noe som helst av diskriminering, menneskerettigheter og om hva som skal til for at vi skal leve sammen i dette samfunnet.