Hopp til innhold

Frisør til retten: «Fikk hetta» av hijab

Da frisøren Merete Hodne nekta ei hijabkledd kvinne adgang til salongen, fikk hun 8000 kroner i bot. Den vil hun ikke betale, og nå må hun møte i retten.

Malika Bayan

Høsten 2015 kom Malika Bayan inn i Merete Hodnes frisørsalong på Bryne. Torsdag forklarte hun seg om episoden i Jæren tingrett.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Bakgrunnen for saken er at Malika Bayan høsten 2015, ikledd hijab, gikk inn i frisørsalongen til Merete Hodne på Bryne og spurte hva det kosta å farge håret. Bayan fikk beskjed om at Hodne «ikke ville ta på sånne som henne».

Hodne nekter for å ha sagt dette, og ville ikke betale den 8000 kroner store bota hun blei ilagt. Dermed endte saken i retten, og torsdag fikk de begge komme med sin versjon.

Hodne har tidligere avvist å kommentere siktelsen overfor NRK. Dette ønska hun heller ikke før retten blei satt torsdag.

I åpningen av rettssaken erklærte hun seg – som venta – ikke skyldig.

Hodne i retten: – Jeg fikk helt hetta

– Dette handler om redsel, sa Hodne da hun starta sin forklaring torsdag morgen.

Merete Hodne og Linda Ellefsen Eide i Jæren tingrett

Merete Hodne på plass i rettssalen i Jøren tingrett i Sandnes før rettssaken starta torsdag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Hodne mener saken handler om politikk, ikke religion. I retten hevna hun at hun også hadde avvist en person med Ku Klux Klan-drakt, eller en person med nazisymboler på seg.

– Jeg fikk helt hetta. Jeg fikk angst. Hijab er for meg et totalitært symbol. Et ekstremt symbol. Jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab.

Bayan: – Jeg sier sannheten

Hodne nekter å ha sagt at hun ikke vil ta på personer ikledd hijab, men Malika Bayan står fast på at slike ord falt da hun gikk inn i frisørsalongen i oktober i fjor.

Høsten 2015 kom Malika Bayan inn i Metere Hodnes frisørsalong på Bryne. Da skal hun ha blitt nektet inngang. Torsdag forklarte hun seg om episoden i Jæren tingrett

VIDEO: Malika Bayan snakka med NRK etter at hun hadde forklart seg i Jæren tingrett.

– I en sak vil det alltid være to sider. Det at hun nå sier at hun angrer, viser egentlig at hun veit at hun har gjort noe galt, sa Bayan til NRK etter at hun hadde forklart seg.

– Jeg sier sannheten, står på det som skjedde og sier det som er rett, legger hun til.

Norwegian Defence League, Sian og Pegida

Hodne er siktet for overtredelse av Straffeloven og paragraf 186, som handler om diskriminering i «ervervsmessig virksomhet», altså for eksempel gjennom å utøve yrket sitt som frisør.

Merete Hodne har de siste åra markert seg som aktiv i de innvandringskritiske organisasjonene Norwegian Defence League, Sian og Pegida.

Flyers på NRK-biler og trusler mot dommer

Hodnes støttespillere gjør seg ofte bemerka i kommentarfelt på internett. Noen av hadde imidlertid møtt opp utenfor rettssalen før saken begynte, og flere tok seinere plass på tilhørerbenken.

Torsdag morgen var dessuten NRKs biler ved lokalene på Ullandhaug dekorert med flyere hvor Hodne omtales som ei «norsk viking-jente» som «Tar kampen for friheten til alle norske kvinner».

Onsdag meldte Stavanger Aftenblad at rettssakens dommer mottok trusler på e-post med klar referanse til Hodne-saken:

– Muslimene skal snart kastes ut av Norge. Pass på at du ikke blir kastet ut sammen med dem, sto det i eposten dommeren fikk.

Flyer på NRK-bil før hijab- og frisør-rettssak

Flyer som lå på NRKs bil på Ullandhaug i Stavanger torsdag morgen. NRKs lokaler ligger flere kilometer unna Sandnes, hvor rettssaken går.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK