Hopp til innhold

– Dommen betyr veldig mye

Malika Bayan tror dommen mot frisør Merete Hodne vil gjøre det lettere å være muslim i Norge.

Malika Bayan

Malika Bayan sier hun har fått massiv støtte fra muslimer som har opplevd diskriminering, men også mye hets. – De negative personangrepene er det bare å overse, sier hun.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dommen setter et eksempel for alle med samme tankegang som henne, sier Malika Bayan.

Frisør Merete Hodne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nekta Malika Bayan, ikledd hijab, adgang til salongen i oktober 2015. Hun må også betale saksomkostninger på 5000 kroner, ifølge dommen fra Jæren tingrett.

Bayan mener uansett det nå vil bli vanskeligere å gjøre som Hodne i framtiden – å nekte folk på bakgrunn av religiøse plagg.

– Vi fikk satt ned foten og sagt at dette ikke er greit. Hadde vi ikke gjort det, kunne vi i framtiden sett et slags apartheid i Norge, der muslimer blir skilt ut og ikke inkludert i definisjonen «alle», sier hun.

Dømt for holdningene sine

Merete Hodne og Linda Ellefsen Eide i Jæren tingrett

Merete Hodne (t.h.) og Linda Ellefsen Eide.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Merete Hodnes forsvarer, Linda Ellefsen Eide, mener at dommen er prega av at Hodne tidligere har vært et aktivt medlem av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), og har vært kritisk til islam.

– Hun er dømt på grunnlag av holdningene sine, og hva hun tenkte der og da, mener Ellefsen Eide.

Ifølge advokaten ønsker Hodne i utgangspunktet å anke dommen, men foreløpig tar hun betenkningstid. De skal nå gå nærmere gjennom avgjørelsen.

– Hun mener at retten ikke har forstått det hun har prøvd å formidle, sier Ellefsen Eide.

– Dommerne hopper bukk over det vanskelige spørsmålet om religion. Om hijab er religion eller ikke, er det ikke tatt stilling til, sier hun.

Merete Hodne dømt i hijabsaken. NRKs reporter Kjersti Hetland rapporterer

VIDEO: NRKs reporter Kjersti Hetland fra retten etter at avgjørelsen blei kjent.

Sa hun blir skremt av hijab

Bakgrunnen for rettssaken er at Malika Bayan, ikledd hijab, høsten 2015 gikk inn i frisørsalongen til Merete Hodne på Bryne og spurte hva det kosta å farge håret. Bayan fikk beskjed om at Hodne «ikke ville ta på sånne som henne».

– For meg handler det ikke om størrelsen på bota, men at retten har erkjent at det ikke er greit å diskriminere, sier Malika Bayan.

Merete Hodne og Linda Ellefsen Eide i Jæren tingrett

Merete Hodne (t.h.) og Linda Ellefsen Eide.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Bayan anmeldte Hodne, som nekta å betale den 8000 kroner store bota hun blei ilagt. Saken var oppe i retten sist torsdag. Hodne sa da at saken handler om politikk, ikke religion, og at hun fikk angst da kvinna med hijab kom inn i frisørsalongen.

Hijab er for meg et totalitært symbol. Et ekstremt symbol. Jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab.

Merete Hodne i Jæren tingrett

Retten om regimefrykt: «oppkonstruert»

Aktoratet mener Hodne diskriminerte på grunn av religion, og støttes av retten. «Retten er ikke i tvil om at forholdet (...) rammes av Straffeloven § 186, første ledd, bokstav b. (...) Etter rettens mening kan det ikke være tvil om at hijab er et uttrykk for religion (...)», står det i dommen.

«Tiltaltes forklaring om at hennes motvilje mot bruk av hijab er politisk motivert ut fra en redsel for totalitære regimer (...), er etter rettens mening oppkonstruert», skriver retten, og viser til flere islamkritiske kommentarer Hodne har skrevet på Facebook.

Aktors påstand var bot på 9500 kroner, subsidiært 19 dager i fengsel.