Hopp til innhold

Utleier: – Vi tar fullstendig avstand fra det de står for

Utleieren sier de ikke var klar over at det var den høyreradikale konferansen Scandza forum som leide av dem. – Jeg sa de skulle fjerne seg, sier utleier.

Yngvar Hurlen, seksjonsleder for Nordre Åsen bo- og habiliteringssenter

Yngvar Hurlen, seksjonsleder for Nordre Åsen bo- og habiliteringssenter, ba leietakerne om å forlate lokalet. De etterlot flere ølflasker med forumets egen logo på.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

I går deltok en rekke internasjonale talere på konferansen Scandza forum i Oslo. Greg Johnson, en kjent amerikansk høyreekstrem, ble pågrepet av politiet da han skulle tale på konferansen.

Yngvar Hurlen, seksjonsleder for Nordre Åsen bo- og habiliteringssenter, sier de tar avstand fra det konferansen står for.

Han sier de ikke var klar over at det var Scandza forum som leide lokalet av dem.

– Nå er det jo ytringsfrihet i Norge og man skal ivareta det, men de har forfektet seg noen meninger som jeg tror fyrer opp om grupperinger i samfunnet som ikke er bra altså.

Hurlen sier han ba leietakerne om å dra fra lokalet lørdag, og at han kontaktet politiet på stedet om dette.

– Vi kommer til å samles, vi som er ledere i kvartalet her, og gå gjennom situasjonen og se om vi kan hindre at sånne ting skjer i fremtiden.

Flere mennesker demonstrerte mot arrangementet på Sinsen i Oslo.

Flere mennesker demonstrerte mot arrangementet på Sinsen i Oslo.

Flere hundre tusen i forelegg

Utenfor lokalet hvor konferansen ble avholdt, samlet mange seg til motdemonstrasjon. Da flere i denne gruppen prøvde å bryte sperringer, grep politiet inn, ifølge operasjonsleder i Oslo-politiet Marianne Heidenstrøm.

28 personer ble pågrepet og kjørt i arresten.

– Samtlige 28 av demonstrantene ble pågrepet, med hjemmel i straffeprosesslovens 173 om ikke å avstå fra en straffbar handling, sier Line Borgen, politiadvokat i Oslo politidistrikt til NRK.

– Bakgrunnen for det er at de var på stedet på Sinsen lenge i går og fikk pålegg fra politiet. Ordensforstyrrelsen varte over et lengre tidsrom.

Pågripelsen skjedde under et høyreradikalt arrangement på Sinsen i Oslo

Pågripelsene skjedde under konferansen Scandza forum i Oslo.

Ifølge Borgen er det utferdiget forelegg på to straffbare forhold.

– Noen har fått ett forelegg for ordensforstyrrelse på 10.000 kroner, mens andre har fått for ordensforstyrrelse og brudd politiets pålegg på 14.000 kroner.

Line Borgen

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Line Borgen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– De har fått varetektsfradrag, så det er trukket fra 1000 per forelegg for tiden i sentralarresten. De blir løslatt fortløpende når de har tatt stilling til foreleggene, sier politiadvokaten.

– Vil bli bortvist

Greg Johnson, som tidligere har skrevet at han støtter de politiske grunnene for terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011, vil bli utlevert fra landet, ifølge PST. De opplyser at utvisningen er på grunn av nasjonale sikkerhetshensyn.

I vedtaket mot Johnson skriver UDI at de legger politiets vurdering til grunn for utvisningen:

«Politiet vurderer det til at det ideologiske budskapet som formidles under disse samlingene kan inspirere til utøvelse av politisk motivert vold. UDI legger politiets vurdering av Skandza forum og din rolle som ideologiske budbringer til grunn.»

Greg Johnson, amerikansk høgrenasjonalist.

Greg Johnson ble arrestert på Sinsen i Oslo i lørdag formiddag. Bildet er noen år gammelt.

Foto: SVT

– Status akkurat nå er at det jobbes med bortvisningen, slik at en får fraktet ut amerikaneren så fort som praktisk mulig, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Johnsons advokat, John Christian Elden sier at hans klient vil reise ut av Norge.

– Min klient skal videre på et liknende arrangement i Portugal og ønsker å få reise ut tidligere enn i morgen, men det hindrer politiet han i å gjøre.

Johnson skal ha sittet i arresten siden pågripelsen på lørdag og skal etter planen sendes til Ungarn mandag formiddag. Elden sier dette gjør at Johnson ikke vil rekke sin avtale i Portugal.

– Om han ønsker å reise på egen hånd, hvorfor påklage vedtaket?

– Fordi vedtaket vil få betydning senere om han ønsker å komme og holde foredrag i Norge, både for han og også for andre, sier Elden.

Johnson ble beskrevet som å ha en mulig radikaliseringsrolle av PST, noe han selv benekter.

– Min klient bestrider å være til fare for grunnleggende nasjonale interesser, og trodde han kom på besøk til et demokratisk land der han var invitert til å benytte sin ytringsfrihet, sier Elden.