Hopp til innhold

Stenger gaten utenfor synagogen i Oslo

Byrådet i Oslo stenger gaten utenfor synagogen i Oslo for all gjennomgående trafikk i minst to år. Tiltaket settes inn etter flere terrorangrep mot det jødiske samfunnet i utlandet.

NORSKE JØDER TRAKASSERES: Det mosaiske trosamfunn og forskere på jødisk liv i Norge har fortalt om hvordan norske jøder har opplevd mer trakassering etter terrorangrepet i Israel og de påfølgende krigshandlingene.

ØKT SIKKERHET: På bildet ser man at det er satt inn økt sikkerhet ved synagogen i Oslo etter terrorangrepene i København. Flere har også lagt ned blomster utenfor synagogen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Det Mosaiske trossamfunn har vært urolig for sikkerhetssituasjonen sin, og den har ikke blitt noe mindre i løpet av de siste dagene. Byrådet vil i morgen behandle en sak hvor vi går inn for å stenge gaten, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Bergstien blir stengt midlertidig i to år før tiltaket blir gjort permanent. I førsteomgang blir det satt opp en bom.

Tiltaket kommer etter flere nylige terrorangrep rettet mot det jødiske samfunnet. I helgen ble én person skutt under et terrorangrep mot en synagoge i København. Under terrorangrepene i Paris ble flere drept og holdt som gisler i en koscherbutikk.

– Det har vært en større og pågående prosess om å stenge veien over lengre tid, men sikkerhetsutfordringene har nå blitt aktualisert, sier Røsland.

Redd for bilbomber

Ervin Kohn

Forstander for Det Mosaiske trossamfunnet, Ervin Kohn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag ligger synagogen, jødenes samfunnshus og jødisk bo- og seniorsenter ved Bergstien. Forstander for Det Mosaiske trossamfunnet, Ervin Kohn, er glad for at byrådslederen tar trossamfunnets uro på alvor.

– Det er ikke mye gjennomgangstrafikk her, men det er viktig at vi sikrer oss mot det vi kan sikre oss mot, som bilbomber. Å stenge Bergstien for gjennomgangstrafikk har vært en sak for oss i mange år, sier Kohn.

I 2006 ble det avfyrt en rekke skudd mot synagogen. Kohn mener det er høyst sannsynlig at Norge kan bli rammet av terroren i likhet med København i tiden framover.

– Kan dette skje her? Det er åpenbart at det kan det. Dels fordi truslene mot Norge og de jødiske miljøene er så eksplisitt og uttalt, og fordi vi har opplevd det før, sier Kohn.

Trapper opp sikkerheten i Oslo

Selv om trusselvurderingen ikke er endret her hjemme, har Oslo-politiet satt i gang flere sikkerhetstiltak.

– Vi vil være mer synlige enkelte steder, mens noen av tiltakene vil ha en annen innretning. Det gjelde særlig de jødiske miljøene i Oslo, sier politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt, og legger til:

– Vi har et komplisert målbilde med trusler rettet mot flere samfunnsgrupper. Dette gjør at vi må satse på generell beredskap og kort responstid.