Hopp til innhold

Gir millioner for å satse på skolemiljø: – Vil hjelpe hele Oslo

Lofsrud ungdomsskole har gjort en helomvending. Nå vil byrådet bruke skolen som inspirasjon når de gir 80 millioner til skoler i utsatte områder.

Ryktet til Mortensrud

SKOLEGÅRD: Skolegården på Lofsrud ungdomsskole

Lofsrud skole sør i Oslo har i flere år fått oppmerksomhet av helt feil grunner: Vold og trusler, narkotikasalg, gjenger som sloss og et drap på skolens område.

Nå er situasjonen bedre, forteller rektor Trond Nilsen.

Lofsrud skole

LOFSRUD SKOLE: Ungdomsskolen på Mortensrud har gått gjennom en stor omveltning.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– En god indikasjon er at elevtallet vårt øker og at vi nå har ventelister. Tidligere søkte elever seg bort herfra, sier han.

Mye har endret seg den siste tiden, ifølge Nilsen.

Trond Nilsen

SER FORBEDRING: Rektor Trond Nilsen ser sier skolemiljøet er blitt mye bedre.

Foto: Bård Nafstad

– Når du kommer inn nå merker du at det er en stemning hvor barn og ungdom kommuniserer godt, hilser på hverandre og har det hyggelig. Det er ikke en aggressiv stemning mellom oss.

16 millioner kroner i året

– Noen skoler har fått til veldig mye bra. Så vi kommer til å ta inspirasjon av det de har fått til på Lofsrud når vi gjennomfører denne satsingen på andre skoler i Oslo, sier byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg.

Nå vil byrådet at flere skoler skal klare det samme.

I det reviderte kommunebudsjettet gir Høyre og Venstre 16 millioner kroner ekstra i året i fem år til ungdomsskoler i levekårsutsatte områder.

Eirik Lae Solberg

INSPIRASJON: Byrådsleder Eirik Lae Solberg ser på Lofsrud skole som en inspirasjon.

Foto: Bård Nafstad / Bård Nafstad

Målet er blant annet å øke lærelysten og forbedre skoleresultatene, at flere skal fullføre og bestå i skolen, og at færre skal oppleve utenforskap.

– Det er i ungdomsskolen at motivasjonen daler

– Jeg håper at elevene merker at her er det flere som bidrar inn i skolen, for å sørge for at de skal ha mulighet til å lykkes senere i livet, sier gruppeleder i Oslo Venstre, Anna Dåsnes.

Anna Dåsnes

Gruppeleder i Oslo Venstre, Anna Dåsnes, håper elevene merker at mange ønsker at de skal lykkes i livet.

Foto: Bård Nafstad

Sammen med andre Oslo-politikere besøker hun Lofsrud skole.

– Vi er opptatt av at så mange som mulig skal fullføre og bestå, og da er det viktig å satse i ungdomsskolen hvor vi vet at motivasjonen til elevene daler, sier utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden.

Julie Remen Midtgarden, utdanningsbyråd, Oslo (H)

VIKTIG: Ungdommen må satses på, mener utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden.

Foto: Bård Nafstad

Rektor Nilsen er håpefull for satsingen. Han tror det kan ha stor effekt hvis skolene samarbeider bedre seg imellom, og med blant annet politi og barnevern.

– Hvis de er flinke på det, så tror jeg at alle disse skolene som er såkalte levekårsutsatte skoler, kan bli gode og trygge skoler, som igjen vil hjelpe hele Oslo.

Les også Abdullah bruker kveldsskole for å slippe å henge på gata: – Det er ofte fullt her

Abdullah tar hårprodukter i håret til Selim. Han har skum i håret. Ved siden av ser man Lania som steller håret til en medelev.