Hopp til innhold

Byråd Thorkildsen frikjent: – Godt at vi nå kan sette punktum

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, frikjenner skolebyråd Inga Marte Thorkildsen i varslersakene mot henne. Framtiden til skoledirektør Astrid Søgnen er fortsatt uviss.

Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har fortsatt full tillit til skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Min tillit til Inga Marte Thorkildsen er ikke rokket av denne saken, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap), på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag formiddag.

Johansen har selv vært ansvarlig for å behandle varslersakene mot skolebyråden. Han sier at undersøkelsene, som har pågått i seks uker, er svært grundige.

– Jeg kan konstatere at det i denne saken ikke har vært noen regelbrudd. Jeg anser dermed varslersakene som avsluttet, sier Johansen.

Han baserer seg på undersøkelser gjort av Internrevisjonen, samt kommuneadvokatens vurdering av at Thorkildsen hverken har brutt taushetsplikten, offentlighetsloven, anskaffelsesloven eller arbeidsmiljøloven

Hun har, ifølge kommuneadvokaten, heller ikke vært inhabil i noen av sakene nevnt i varslene.

Vil ikke svare

Inga Marte Thorkildsen nekter å stille til et intervju om saken, men skriver i en e-post via sin sekretær at hun er glad for tilliten hun får fra byrådslederen.

– Det er godt at vi nå kan sette punktum i denne saken og se framover. Nå gleder jeg meg til å bruke all min energi på å jobbe for at skolen kan bli enda bedre for alle Oslos barn og unge, skriver hun i en uttalelse.

Inga Marte Thorkildsen (SV) og Astrid Søgnen

Inga Marte Thorkildsen (SV) og Astrid Søgnen, norsk skoleleder og direktør for utdanningsetaten i Oslo.

Foto: Morten Holm/NRK (v.) / SCANPIX (h.)

Varslersakene mot Thorkildsen

Det første varselet mot Inga Marte Thorkildsen kom i september fra flere ledere i Utdanningsetaten.

De beskrev Thorkildsens lederstil og oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende». Hun anklages også blant annet for å ha brutt taushetsplikten og for å ha kjøpt tjenester av gamle kolleger.

Dette varselet kom kort tid etter at byråden ba Astrid Søgnen, mangeårig direktør i Utdanningsetaten og sjefen til varslerne, om å gå av når hun fylte 67 år. Søgnen fylte 67 år i går, 8. november.

Totalt kom det inn tre varsler mot byråden fra Utdanningsetaten.

– Faktum er at det er motstridende opplysninger om hva som har blitt sagt og gjort på forskjellige møter, det er subjektive virkelighetsoppfatninger og lite skriftlig materiale. Situasjonen er langt mer nyansert enn det som kommer til uttrykk i varslene, sier Johansen.

Utdanningsetaten selv skriver i en e-post til NRK at de ikke har noen kommentar til Johansens konklusjon.

Etaten forklarer dette med at det er anonyme varslere som har sendt inn varslene, ikke etaten selv.

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om varsler-saken.

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om varsler-saken.

Usikkert hva som skjer med Søgnen

Hva byrådet og kommuneadvokatens fulle frikjennelse av Thorkildsen vil bety for Astrid Søgnens fremtid er foreløpig usikkert.

Men skolebyråden fortsetter i sin stilling.

– Utdanningsetatens leder har Inga Marte Thorkildsen ansvar for. Jeg har tillit til at hun vil gjøre denne jobben på en god måte, sier Johansen.

Ansatte i Oslo kommune har etter loven rett til å stå i stillingen sin til de fyller 70.

Byrådslederen har tidligere sagt at de derfor har forsøkt å få til en frivillig overgang for Søgnen til en annen stilling. Søgnen har ikke akseptert dette.

– Dette endrer ingenting

Bystyrerepresentant for Høyre, Nicolai Øyen Langfeldt, mener Johansens redegjørelse gir flere spørsmål enn den gir svar.

Nicolai Øyen Langfeldt

Nicolai Øyen Langfeldt (H) mener konklusjonen til byrådsleder Johansen ikke endrer noen ting.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Hallstein Bjercke

Venstres Hallstein Bjercke kunne knapt tro konklusjonen Raymond Johansen hadde klart å komme fram til.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Han beskriver et arbeidsforhold som er svært kritikkverdig, samtidig som han gir støtte til Thorkildsen på alle punkter. Vi kommer til å følge opp dette. Denne konklusjonen endrer ingenting, sier Langfeldt.

Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke, mener Johansens konklusjon knapt er til å tro.

– Han konkluderer så skråsikkert på alle punkter at det svekker troverdigheten til behandlingen av varslet. Dette må ettergås av kontrollutvalget. Å høre Raymond frikjenne seg selv og sin egen byråd er nesten som å høre Trump kommentere Russland-anklagene, sier Bjercke.

Både i Rødt og i Thorkildsens eget parti, SV, er de fornøyde med konklusjonen til byrådslederen.

– Denne prosessen har tatt lang tid og blitt grundig behandlet, det har vært nødvendig. Nå har byrådslederen konkludert og jeg er opptatt av å se videre, sier fylkesleder Sunniva Holmås Eidsvoll i Oslo SV.

Gransket egen ansatt

Byrådsleder Raymond Johansen, som er Thorkildsens overordnede, har selv håndtert varslersaken mot skolebyråden.

Det har vært kritisert av den borgerlige opposisjonen i bystyret, som har krevd en uavhengig, ekstern gransking.

– Som byrådets leder kan jeg ikke overlate til noen andre å vurdere om jeg har tillit til mine byråder, sier Johansen på pressekonferansen.