Hopp til innhold

Politiet hadde hemmelig undercover-operasjon mot drapsmistenkt for tre år siden

Ifølge politiet ble 32-åringen som er siktet for å stå bak drapet på Egil Tostrup Bråten, betraktet som et vitne i drapssaken. Men han var ikke bare et vitne.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22.

Foto: Erik Johansen/Politiet / NTB scanpix

Egil Tostrup Bråten fra Hedmark ble knivstukket på vei hjem fra kino i Oslo natt til 19. november 2002. Han ble funnet utenfor sin leilighet i Nordal Bruns gate. Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

Til tross for at vitner observerte flere menn i området, tok det altså 14 år før politiet kunne pågripe noen i saken. Leder for Voldsavsnittet, Stein Olav Bredeli, sier 32-åringen ble pågrepet på en adresse i Oslo klokken 12 onsdag, uten dramatikk.

– Han var for tre år siden inne til avhør i saken, som vitne, uttalte leder for voldsavsnittet, Stein Olav Bredeli onsdag kveld.

Har dom for vold og ran

Men NRK får bekreftet at 32-åringen allerede for tre år siden hadde status som mistenkt i drapssaken. Mannen pekte seg ut som en såkalt moduskandidat på grunn av tidligere volds- og ransdommer. 32-åringen ble også den gang avhørt, men uten at han ble informert om den alvorlige mistanken som politiet jobbet med i det skjulte.

Mannen er dømt til fengsel flere ganger tidligere de siste drøye 10 årene. For både knivran, vold, biltyveri, innbrudd, trusler, brudd på våpenloven, skadeverk og narkotikaforbrytelser.

Han er blant annet dømt for å ha truet vektere med vold.

Og ifølge VG er han dømt for et væpnet ran av McDonalds i 2002, sammen med to andre. De hadde på seg finlandshetter og ropte at de ansatte ville bli skutt om de ikke la seg ned på gulvet. Revolveren de hadde med seg viste det seg senere ikke var ladd.

32-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Undercover-operasjon

Etter det NRK får opplyst var politiet så sikre i sin sak at de for tre års tid siden satte i gang en såkalt undercover-operasjon mot 32-åringen. Den topphemmelige operasjonen skal ha gått ut på at spesialtrente spanere skulle nærme seg 32-åringen og pumpe han for informasjon, uten at han skulle skjønne at de var politifolk

Blant annet skal en av politiagentene på et tidspunkt ha blitt iført håndjern og plassert i politiarresten sammen med 32-åringen, under dekke av å være pågrepet i en kriminalsak. Det skal også ha blitt gjort flere andre fremstøt i et forsøk på å lokke opplysninger ut av 32-åringen.

Men den hemmelige operasjonen skal ikke ha båret frukter, og hele prosjektet ble etter hvert avsluttet av etterforskningsledelsen.

Under cover-operasjoner har det siste året vært et omstridt tema i politiet, blant annet etter avsløringene om at politiet skal ha innført 50 kilo hasj blant annet ved hjelp av danske politiagenter som utgav seg for å være kriminelle.

Politiet vil ikke kommentere

Leder for Voldsavsnittet, Stein Olav Bredli, sier til NRK torsdag formiddag at de ikke vil kommentere opplysningene som kommer frem bortsett fra å bekrefte at den siktede var avhørt som et vitne tre år tilbake.

Han vil foreløpig heller ikke si noe om grunnlaget til at den siktede ble pågrepet først onsdag.

Forsvarer Vidar Lind Iversen har uttalt at hans klient ikke erkjenner straffskyld. Torsdag ønsker foreløpig Iversen ikke å kommentere opplysningene om en undercover-operasjon mot hans klient.

Har drevet kafe

Den siktede 32-åringen har tidligere drevet en kafe i Oslo i en kortere periode. Han har også jobbet i butikk. Han har bodd i Oslo hele sitt voksne liv.

Dommer fra Oslo tingrett forteller at han har stått bak mye kriminalitet på 2000-tallet. Den siste dommen hans derfra er fra 2011.

Les flere saker om drapet: